Veel mogelijk in regio met Parkinson en sport

Foto: Wandel.Unieksporten

De ziekte van Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende hersenaandoening. Ruim 7 miljoen mensen in de wereld hebben de diagnose Parkinson gekregen.

Uit onderzoek is gebleken dat deze ziekte zich bij iedereen weer anders uit. Dat vraagt dus altijd een behandeling op maat om de symptomen te onderdrukken. Sport en bewegen is daarbij vaak een onderdeel, omdat het een gunstig effect heeft op de hersenfunctie van mensen met Parkinson.

Steeds meer sportaanbod

  • Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is naar voren gekomen dat regelmatig bewegen een positieve invloed kan hebben op mensen met Parkinson. Door die inzichten worden op steeds meer plekken sport- en beweegactiviteiten opgezet voor deze doelgroep. Daarom een paar goede voorbeelden:
  • (Kick)boksen: Het aantal groepen voor (kick)boksen met Parkinson is de laatste jaren hard gegroeid. De positieve ervaringen van de deelnemers zullen daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. Bij deze bokslessen maak je geen fysiek contact maar stoot je vooral op een bokszak. Je verbetert tijdens het boksen je oog-hand-coördinatie, balans en conditie. Parkinson Boxing vindt onder andere plaats in Ede, Arnhem én Zevenaar.
  • Wandelen: Door de lage impact zijn wandelen en nordic walking ook zeer geschikt als je Parkinson hebt. Dit is ook nog eens een hele sociale activiteit: tijdens een ommetje kun je weer even bijpraten met een buurman/vrouw, vriend of familielid. Wandelen in de natuur heeft ook nog eens positieve effecten op je mentale gezondheid. En dat is in de regio heel makkelijk met de Veluwe om de hoek.
  • Zwemmen: Bewegen in het water kan ook een fijne ervaring zijn als je Parkinson hebt, omdat je door de gewichtloosheid bepaalde pijnklachten niet voelt. In het zwembad kun je zo een vrijheid ervaren die je nergens anders voelt. Neem dan ook een kijkje bij één van de vele doelgroepenbaden in de regio, zoals het Biljoenbad in Velp.
  • Dansen en nog veel meer: In de regio Arnhem zijn nog veel meer beweegactiviteiten voor inwoners met Parkinson. Wat dacht je van speciale danslessen bij Kadans in Arnhem? Kortom, er is genoeg te doen.
  • Wil je meer weten over sporten en bewegen met een beperking in de regio Arnhem?
    Neem dan eens een kijkje op www.unieksporten.nl of neem contact op via [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen