Benefietvoorstelling ParkinsonNL in Focusop 25 februari

Foto: Focus Filmtheater

Op zondag 25 februari om 19.00 vertoont Focus Filmtheater eenmalig de film ‘Samen’ van Carmen Cobos en Kees Rijninks. De gehele opbrengst van de voorstelling van ‘Samen’ wordt gedoneerd aan ParkinsonNL.

Het is een benefietvoorstelling ter nagedachtenis aan Focus-vrijwilliger Marko van der Vegt. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en begin januari op 60-jarige leeftijd overleed.
Na de film is er een zaalgesprek met professor Bas Bloem, autoriteit op het gebied van Parkinsononderzoek en ambassadeur van ParkinsonNL, en neuroloog Peter Praamstra die Marko van der Vegt lang heeft begeleid.

Benefietvoorstelling voor Marko

Marko van der Vegt leed 17 jaar aan de ziekte van Parkinson. In twee recente interviews met de Gelderlander legde hij helder uit waarom hij ervoor koos de regie over zijn leven op radicale wijze te voeren. Hulpbehoevend zijn, kwam niet voor in zijn toekomstbeeld. Hij koos ervoor het grote aftakelen voor te blijven. Marko heeft zich tot het laatste moment ingezet als vrijwilliger voor Focus Filmtheater. Kort voor zijn dood sprak Focus met hem af om rond zijn verjaardag een benefietvoorstelling te organiseren, waarvan de gehele opbrengst gedoneerd wordt aan Parkinsononderzoek.

Zaalgesprek

Aansluitend op de vertoning van de aangrijpende documentaire ‘Samen’ is er een zaalgesprek met professor Bas Bloem, grote autoriteit op het gebied van Parkinsononderzoek, verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij kende Marko van der Vegt goed, als patiënt en als mens. Volgens professor Bloem is het aantal Parkinsonpatiënten alarmerend aan het toenemen en is het hard nodig dat er meer aandacht voor oorzaken én onderzoek is.

Professor Bas Bloem Radboudumc

‘Samen’

Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in. Na maanden van verdriet, woede en ontkenning proberen zij nu de balans in hun leven terug te vinden. In ‘Samen’ volgen zij een jaar lang een groep ongeneeslijk zieke patiënten, hun partners en hun neuroloog. Ze gaan op zoek naar het antwoord op de vraag hoe mensen omgaan met de wetenschap dat ze langzaam zullen wegkwijnen en nooit meer beter zullen worden.

Praktische informatie

  • Kaarten voor ‘Samen’ op 25 februari in Focus Filmtheater zijn verkrijgbaar via www.focusarnhem.nl.
  • De gehele opbrengst wordt gedoneerd aan Parkinsononderzoek.
  • Focus Filmtheater is aan het Audrey Hepburnplein 1, 6811 EH Arnhem.
  • Je kunt contact opnemen via 088-1900666 (maandag-vrijdag van 09.00-17.00 uur) of bij [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen