Spannende finale kookwedstrijd ‘Wie is de chef junior Arnhem’

Drie meisjes staan vol spanning in de Stadskeuken aan de Beekstraat in de Arnhemse binnenstad. Het is donderdag 17 november en om 15.30 begint de finale van de eerste editie van ‘Wie is de chef junior’, de kookwedstrijd voor Arnhemse kinderen in de basisschoolleeftijd.

De kookwedstrijd is een initiatief van Stichting Rijnstad en Kindercoachingbureau Kookjes, met als doel plezier in koken te stimuleren bij kinderen, met aandacht voor gezonde voeding en een gezonde levensstijl.

88 deelnemende kinderen

De voorrondes begonnen dit jaar direct na de zomervakantie en de belangstelling was groot: maar liefst 88 kinderen gaven zich op. Inmiddels zijn de kwart- en halve finales achter de rug en zijn er nog drie kandidaten over: Conchita (8), Lina en en Sophie, allebei 9 jaar. De drie meiden zijn flink nerveus, want vandaag komt  het er op aan. Wie zal naar huis gaan als kids masterchef van Arnhem? Ontzettend spannend natuurlijk. Gelukkig hebben ze gezelschap: hun ouders zijn er, oma’s en opa’s, broertjes en zusjes, juffen van school en hun kookcoaches, vanuit Rijnstad.

De finalisten en alle andere aanwezigen worden welkom geheten door Amy de Vet, kookcoach en eigenaresse van Kookjes en door Joke Wisseborn, directeur van Rijnstad. Ook de jury is aanwezig. De kinderen kennen twee juryleden al: Mark Wigman en Allon Cheng jureerden ook de voorrondes. Voor de finale worden zij ondersteund door Joke Wisseborn en … Sinterklaas himself.

Opperste concentratie

Nadat Amy met de drie finalisten en hun coaches de kookyell heeft gedaan, gaan Conchita, Lina en Sophie met hun kookcoaches naar de keuken. De wedstrijd gaat beginnen. De meisjes gaan alle drie een salade en een toetje maken, met ingrediënten die in de keuken aanwezig zijn. Ze mogen tien minuten overleggen met hun coach over wat ze gaan maken met de aanwezige ingrediënten, waaronder ijsbergsla, wortels, paprika’s, bieten, komkommer en witlof. Daarna begint het echte werk. In opperste concentratie zijn de drie meiden aan het werk met hun salades. Supernetjes snijden ze hun groentes fijn en mengen ze de ingrediënten voor hun dressings. Drie serieuze, gefocuste kids gaan helemaal op in waar ze mee bezig zijn. Familieleden kijken toe, pers maakt foto’s, maar ze laten zich geen moment uit hun concentratie halen.

‘Blind proeven’

Na ongeveer drie kwartier zijn de eerste salades klaar. Die worden door Piet, de assistent van Sinterklaas, naar de jury gebracht. Afgesproken is namelijk dat de jury blind zal proeven: de juryleden weten niet van wie welk bord is, er staan alleen nummers bij. Als alle drie de salades klaar zijn kan het proeven beginnen en kunnen de cijfers ingevuld worden op de beoordelingsformulieren.

Ondertussen werken Sophie, Lina en Conchita aan hun toetje. Ook hier zijn de ingrediënten gezond, maar zeker ook lekker: onder meer Griekse yoghurt, frambozen en pepernoten staan de meiden ter beschikking. Lina doet het langst over haar toetje: ze laat zich niet van de wijs brengen doordat de andere twee meiden al klaar zijn maar werkt rustig en onverstoorbaar door.

Intussen werden de aanwezige familieleden en belangstellenden door de keukenstaf van de Stadskeuken getrakteerd op allerlei heerlijke hapjes, waaronder baklava, kaneelmuffins en vegetarische bitterballen.

‘Bezig zijn met je passie’

Intussen praat ik met Sandra Kooijmans, communicatiemedewerkster van de stichting Rijnstad en vanaf het begin bij dit project betrokken. Ze vertelt dat het in eerste instantie om een pilot ging, met acht voorrondes, gehouden in acht Arnhemse wijkcentra. “We doen als Rijnstad al veel met gezond koken,” vertelt Sandra. “In dit project komen veel dingen samen. Lekker koken, met je passie bezig zijn, maar ook gezond koken en samenwerken.”

Het is ook erg leerzaam, vertelt ze. “In de voorrondes moesten de kinderen met een recept werken. Dat vraagt allerlei leerzame vaardigheden: secuur een recept lezen, maar ook hoeveelheden afwegen en rekenen in grammen.”

De drie finalisten hebben de passie voor het koken al, merkte Sandra in de voorrondes. “Ze koken thuis ook en proberen daar allerlei dingen uit.”

Het was een succesvolle pilot, aldus Sandra Kooijmans. “Samen koken en samen eten zorgt voor verbinding. Dat hebben we echt gemerkt tijdens deze pilot. Kinderen uit alle delen, scholen en wijken van Arnhem deden mee, met heel veel verschillende achtergronden. Er komt dan ook zeker een vervolg. Volgend jaar gaan we na de zomervakantie met een nieuwe rond beginnen.”

Drie winnaars

De jury zit inmiddels het hoofd te breken over wie er gewonnen heeft. De cijfers liggen heel dicht bij elkaar, vertelt juryvoorzitter Mark Wigman. “Het was heel moeilijk om een winnaar aan te wijzen. Zelfs toen we eenmaal nummer 1 hadden, bleken 2 en 3 bijna hetzelfde aantal punten te hebben gehaald.” Maar uiteindelijk kon er natuurlijk maar een winnaar zijn en dat was Lina. Hoewel: als je tot de beste drie van Arnhem behoort, uit 88 deelnemende kinderen, dan ben je natuurlijk alle drie een winnaar. De meiden werden dan ook overladen met cadeautjes, waaronder een cadeaubon om kookspulletjes uit te zoeken bij kinderkookwinkel Okae voor Kids.

Over Wie is de Chef Arnhem kids

Wie is de chef Arnhem kids werd georganiseerd door Stichting Rijnstad en coachingbedrijf Kookjes. Met ondersteuning en sponsoring door onder meer Vitanos, kinderkookwinkel Okae voor Kids, Leerpark Arnhem, Dela, Rozet, en de Blauwe Tomaat.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen