Eenzaamheid: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Foto: Hanna Anthonysz

Afgelopen week was de week tegen de eenzaamheid, van 29 september tot en met 6 oktober. NAbij Arnhem organiseerde op dinsdag 4 oktober in Wijkcentrum de Bakermat, een lezing over eenzaamheid.

Wat is het en wat kunnen we eraan doen?

NAbij Arnhem

Voor deze lezing had NAbij Arnhem Prof. Dr. Anja Machielse uitgenodigd om over dit thema te spreken.
Eenzaamheid staat de laatste jaren hoog op de agenda. Er is een nationaal actieprogramma om eenzaamheid tegen te gaan, er zijn landelijke campagnes om burgers bewust te maken van eenzaamheid en lokale coalities slaan de handen ineen. Maar eenzaamheid is een veelzijdig verschijnsel waarvoor geen standaardoplossingen bestaan. De kern van eenzaamheid is een pijnlijk gemis aan verbondenheid en connectie. Anja Machielse ging in op de achtergronden en de verschijningsvormen van eenzaamheid. Ook gaf zij handvatten voor de aanpak ervan.

Biografie

Anja Machielse is hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid  aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar eenzaamheid, sociaal isolement en zingevingsvragen. Ook is zij lid van de Wetenschappelijke Advies Commissie voor het programma “Een tegen Eenzaamheid’ van het ministerie van VWS.
Voor meer informatie, schrijf naar: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen