Nevobo en JOGG: samen voor een gezonder WK Volleybal

Foto: Set Vexy/Nevobo

In september en oktober 2022 vindt het FIVB WK Volleybal Vrouwen in Nederland plaats. De Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) en JOGG slaan de handen ineen om gezonde voeding te verweven in het mondiale evenement.

Jogg is een landelijk netwerk dat zich inzet voor het gezonder maken van kinderen en jongeren. JOGG streeft naar een ‘leefstijltransitie’ van ongezond naar gezond leven.

Het partnership richt zich op gezonder voedingsaanbod in aanloop naar en tijdens het WK, vaak gekoppeld aan beweegactiviteiten voor kinderen en jongeren in WK-host cities. De bekrachtiging van de samenwerking vond plaats op 22 september bij Paleis ’t Loo te Apeldoorn tijdens de ‘one year to go’ bijeenkomst van het WK, georganiseerd door de Nevobo. Onderdeel van deze bijeenkomst was ook de ondertekening van het Convenant Gezonde Sportevenementen door JOGG-gemeenten Arnhem en Apeldoorn, ook speelsteden tijdens het WK.

Goede voorbeeld

“Het is fantastisch nieuws dat we met de Nevobo gaan samenwerken om het WK als gezonder sportevenement neer te zetten. De bond is hiermee voorloper op dit gebied. Wij hebben hierbij de verbinding gelegd met JOGG-gemeenten Apeldoorn en Arnhem. Met het ondertekenen van het Convenant Gezonde Sportevenementen en door in hun sportbeleid gezond de norm te maken, geven zij het goede voorbeeld”, aldus Marjolein Bolhuis-Eijsvogel, manager Gezonde Omgeving en Publiek Private Samenwerking bij JOGG.

“Sinds 2018 integreren we gezonde voeding in ons evenementenbeleid”, zegt Michel Everaert, directeur evenementen en sportontwikkeling bij de Nevobo. “Het WK volleybal in 2022 is een geweldig moment om een volgende stap te maken. Het WK is een prachtig platform om de wereld te laten zien wat Nederland te bieden heeft. We willen niet alleen volleyballen en bewegen bevorderen, maar ook laten zien dat verantwoorde voeding hoort bij bewegen. Samen met JOGG willen we bij het WK, bij alle side-events in de gemeenten en bij de volleybalverenigingen hier veel meer bewustwording voor creëren.”

Gezondere sportevenementen in gemeenten

Arnhem en Apeldoorn zetten met het ondertekenen van het Convenant Gezonde Sportevenementen een mooie stap richting een gezondere sportomgeving voor de jeugd. Dit komt tot uiting bij de sportevenementen die zij organiseren, waarbij ze zich richten op gezonder voedingsaanbod en gezondere sponsoring. De side-events en activiteiten die zij organiseren in aanloop naar en tijdens het WK Volleybal, zijn daar een mooi voorbeeld van.

“Een gezonde levensstijl is een kwestie van bewegen en gezonde voeding. Daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat het voedingsaanbod gezonder wordt. Dat geldt voor iedereen, maar met name ook voor jongeren, zij moeten ook zien dat een gezond leven een logische keuze is en dat je zelf die keuze kunt maken. Zeker bij (sport)evenementen,” aldus Nathan Stukker, wethouder Sport gemeente Apeldoorn.

“In Arnhem geloven we in de kracht van sport”, zegt wethouder Sport Jan van Dellen. “Sportevenementen als het WK volleybal, maar ook activiteiten in de wijken laten kinderen en jongeren bewegen. Ze bieden een platform om op een leuke manier met gezonde voeding bezig te zijn. Het convenant sluit naadloos aan bij onze doelstelling om zoveel mogelijk gezonde en fitte Arnhemmers te krijgen.”

Over het WK Volleybal Vrouwen 2022

Het Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen wordt van 23 september t/m 15 oktober 2022 gehouden in Nederland en Polen. Nederland is als hoofdorganisator gastheer van de meeste wedstrijden, waaronder de finale.

Aan het WK doen 24 landen mee, die in totaal 103 wedstrijden spelen. Er worden zo’n 200.000 toeschouwers verwacht. Gelderland is gastprovincie voor alle 24 deelnemende landen. Naast hoofdlocatie Arnhem (GelreDome), worden er ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam (Ahoy) en Apeldoorn (Omnisport). Ede en Nijmegen organiseren evenementen gekoppeld aan het WK.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen