Versterken van immuunsysteem essentieel bij behandeling en voorkomen corona

Foto: Pixabay

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben we ons voornamelijk aan maatregelen moeten houden. Maar waarom heeft het immuunsysteem niet of nauwelijks in de spotlight gestaan?

Carla Peeters, gepromoveerd in immunologie en nutrition en lifestyle expert, vindt dat er het afgelopen jaar te weinig aandacht voor het versterken van het immuunsysteem is geweest.

Achter de feiten aanlopen

Volgens Peeters lopen we achter de feiten aan. “We hebben een optimaal werkend immuunsysteem nodig voor minder besmettingen door een natuurlijke afweer en een goede respons op vaccins,” aldus Peeters. Het immuunsysteem beschermt ons via verschillende verdedigingsmechanismen. Wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert kan het resulteren in ziekten, zoals auto-immuun ziektes, allergieën en kanker. Het immuunsysteem kan mogelijk ook betrokken zijn bij metabole ziekten (stofwisselingsziekten), hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer.

Immuunsysteem te ondersteunen?

Zestig tot zeventig procent van de cellen van het immuunsysteem bevinden zich in onze darmen en zijn verbonden met de darmflora. Een gezonde bacteriële flora in darmen, huid en slijmvliezen is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Welke keuzes kunnen we zelf maken om onze flora en daarmee ons immuunsysteem te ondersteunen? “Gezonde voeding en leefstijl. Het is bekend dat de darmflora wijzigt als we anders gaan eten en minder bewegen. Van beide is sprake geweest tijdens de lockdowns. Tijdens een langdurige lockdown is het veel lastiger om ons daar aan te houden. Als we ons vervelen of spanning ervaren, gaan we juist voeding consumeren die minder gunstig is voor het immuunsysteem. Omdat sportactiviteiten in de winter maanden gesloten werden, wordt er ook minder bewogen. Een kwart van de Nederlanders is aangekomen tijdens de coronacrisis, met een gemiddelde van vijf tot zes kilo.”

Advies

Haar advies is om twee- tot driehonderd gram groenten per dag te eten, een of twee stuks fruit en maximaal vijf glazen alcohol verdeeld over de week. Tel hierbij op dagelijks dertig minuten wandelen in het zonlicht voor de broodnodige beweging energie, warmte en vitamine D. “Als je onvoldoende vitamine D aanmaakt of op andere manieren binnenkrijgt, verlopen allerlei processen niet of minder goed in het lichaam, waaronder de activiteit van immuun cellen. Ik kreeg vroeger levertraan druppels, daar hoor je niemand meer over. In 2018 besloot minister Bruins om de vergoeding voor vitamine D uit de basisverzekering te halen. De Gezondheidsraad heeft nog niet besloten om vitamine D terug op te nemen in de basisverzekering terwijl dit tot veel besparingen kan leiden.”

Vitamine D

Inmiddels blijkt uit vele onderzoeken dat vitamine D een zeer belangrijke rol speelt bij een goed functionerend immuunsysteem om het SARS-CoV-2 virus in toom te kunnen houden. Dit was al veel langer bekend voor andere bovenste luchtweginfecties zoals het influenzavirus. Overigens geldt dat ook voor vitamine C, nog zo’n vitamine waar volgens Carla te weinig aandacht voor is geweest. “Hoge concentraties van beide vitaminen kunnen zelfs de ernstige vorm van Covid19 Acute Respiratory Distress Syndrome verminderen.” Preventief vitamine D 2000 IE voor jongeren ouder dan zestien jaar en volwassenen en bijvoorbeeld tenminste dagelijks een appel met schil vanwege vitamine C in combinatie met gunstige flavonoïden en gezonde bacteriën op de schil, aldus Carla. “Eventueel met wat extra vitamine C. Voor jongere kinderen kan de dosis in verhouding aangepast worden. Voor ouderen en mensen met chronische ziekten zijn mogelijk tijdlelijk een hogere dosis nodig.”

Rol vitamine C en D bij ernstige vorm van Covid 19

Vanaf het begin van de pandemie heeft Carla bij verschillende media, zoals NPO1, Trouw, Brabants Dagblad, HP De Tijd en ook naar politici, VWS en via VNONCW-MKB Nederland aan het OMT het belang van onder andere vitamine D en vitamine C om de ernstige vorm van Covid19 te voorkomen en ook als extra ondersteuning bij de behandeling aangedragen. “Inmiddels wordt voor deze visie zowel nationaal als internationaal door medici en andere wetenschappers aandacht gevraagd. Tweehonderd wetenschappers en medici hebben bij regeringen wereldwijd de rol en het belang van vitamine D in relatie tot een SARS-CoV-2 infectie/besmetting onder de aandacht gebracht. In Engeland hebben recent tweehonderd artsen vitamine C als behandeling voor Covid19 aangedragen. Minister van Ark heeft op 27 februari 2021 een brief naar de kamer gestuurd dat vitamine D en C gebruikt kunnen worden als adjuvant in de behandeling van Covid19. Klinisch onderzoek met vitamines D en C in dit verband wordt door ZonMW gefinancierd.” In februari heeft DSM in samenwerking met een Australische organisatie Bioclinic een nieuwe vorm van vitamine D, calcifediol, op de markt gebracht. Spaanse artsen bereikten met deze vorm van vitamine D zeer goede resultaten voor het herstel van patiënten met ernstige Covid19.

Gezonde voeding en leefstijl

“Het versterken van het immuunsysteem door gezonde voeding, leefstijl en extra vitamine D (in de zomer door blootstelling van de huid aan zonlicht) en vitamine C, Magnesium en in geval van een verkoudheid Zink is veel effectiever in het voorkomen van infecties dan alle maatregelen van mondkapjes tot een testsamenleving. Bovendien kan op deze manier zonder maatregelen de mentale en psychische gezondheid weer een boost krijgen. Bovenal ontstaat er ruimte voor herd immunity en kunnen nieuwe virusvarianten andere bacteriën en virussen in toom gehouden worden,” aldus Peeters.

Coronavirus is seizoensgebonden

Een extra opsteker van de lente is dat we qua virussen tijdens dit jaargetijde in een gunstige periode zitten, want het coronavirus is seizoensgebonden. Dat betekent dat het vanaf april/mei steeds minder aanwezig zal zijn en het voor minder besmettingen zal zorgen. “Het gaat nu afnemen door het weer. Na de eerste golf is de infectiegraad de hele zomer laag geweest, omdat de temperatuur te hoog was. Mensen gaan weer meer naar buiten en meer bewegen in de zon en krijgen zo een betere conditie en meer plezier. Hierdoor gaan we gezonder eten, krijgen we meer vitamines binnen en minder stress en dit alles helpt in een afname van het aantal besmettingen. Daarbij is een zo min mogelijk gebruik van mondkapjes en desinfectans verstandig omdat deze bij veelvuldig en langdurig gebruik de natuurlijke flora en dus het immuunsysteem verzwakken en juist besmettingen bevorderen.”

Het uitgebreide artikel

Voor het uitgebreide artikel, klik hier.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden