De Eerste Kamer heeft op 6 oktober ingestemd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. De wet regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de CoronaMelder-app.
Nu, nadat de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet, zal CoronaMelder zaterdag 10 oktober landelijk worden geïntroduceerd. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen.
Minister Hugo de Jonge: “We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. Met de app kunnen we sneller het virus in de kraag vatten en besmettingen voorkomen. Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen.”
CoronaMelder is vanaf 10 oktober te gebruiken in heel Nederland.
Het gebruik van de app is geheel vrijwillig en er wordt geen informatie over u of uw locatie opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras. Minister De Jonge komt daarom met een wetsvoorstel die dergelijke situaties verbiedt.
>Het helpt de verspreiding van het coronavirus te stoppen. CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.
Je krijgt een melding nadat je extra kans op besmetting hebt gelopen. De app stuurt een melding als je minstens vijftien minuten dicht bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben. Deze persoon moet ook de app gebruiken.
CoronaMelder gebruikt bluetooth, geen locatiegegevens. De app ziet via bluetooth of je dicht bij iemand was. Hoe dichterbij, hoe sterker het bluetoothsignaal. De app weet niet waar je was en wie je bent.
Fietste iemand voorbij? Dan krijg je later geen melding. Het bluetoothsignaal was sterk genoeg omdat jullie dicht bij elkaar waren. Dit duurde alleen zo kort dat de kans op besmetting heel klein is.
Zat je dicht bij iemand in de bioscoop? Dan kun je later wel een melding krijgen. Het bluetoothsignaal was sterk genoeg en jullie waren langere tijd dicht bij elkaar in de buurt.
Nog voordat je je ziek voelt, kun je corona doorgeven aan een ander. Hoe sneller bekend is of iemand corona heeft, hoe beter besmettingen voorkomen kunnen worden. CoronaMelder helpt hierbij.
Als je via de app een waarschuwing krijgt, blijf dan thuis tot tien dagen na de datum van het contact met een besmette persoon. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld je (groot)ouders besmet. Of dat je het virus verspreidt op een drukke plek, zoals de markt of een sportevenement.
Heb je klachten, binnen die tien dagen of erna? Bel 0800-1202 of ga naar coronatest.nl om een gratis coronatest aan te vragen.
De app wisselt willekeurige codes uit met andere telefoons. In deze codes staan geen persoonsgegevens of locatiegegevens van jou. De app weet dus niet wie je bent en ook niet waar je bent.
Ook als je het coronavirus krijgt en je dit via de app meldt, is dit niet aan jouw naam of contactgegevens te koppelen. Bovendien gebruik je de app geheel vrijwillig.
Als je CoronaMelder-app wilt kun je die gratis downloaden via de Apple Store of in Google Play.
Bij Android: CoronaMelder werkt op de meeste Android-telefoons met versie 6 of nieuwer.
Bij iPhone: CoronaMelder werkt op Apple iPhones met het besturingssysteem iOS 13.5 of nieuwer. iOS 13.5 kan geïnstalleerd worden op de iPhone 6s, iPhone SE en nieuwer.
Apple en Google hebben hun besturingssystemen aangepast zodat CoronaMelder kan werken met Bluetooth Low Energy. Apple biedt dit alleen aan vanaf versie iOS 13.5 (iPhone 6s en nieuwer). iOS 12 ontvangt wel beveiligingsupdates, maar geen functionele updates. De Nederlandse overheid heeft geen invloed op het updatebeleid van Apple.
Heb je vragen over de CoronaMelder? Bel 0800-1280 (gratis). De openingstijden zijn van maandag tot en met zondag van 8.00 -20.00 uur.
Of stuur een e-mail naar: [email protected] .
Bron: Rijksoverheid