95 procent coronapatiënten heeft na zes maanden nog gezondheidsklachten

Foto: Pixabay

Vrijwel alle coronapatiënten (95 procent) hebben zes maanden na hun besmetting nog gezondheidsklachten. Meer dan de helft (55 procent) heeft zes of meer klachten en ruim 90 procent zegt nog hinder te ondervinden van meer dan één symptoom.

Dat concluderen het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de universiteiten Maastricht en Hasselt op basis van onderzoek onder ruim 1000 coronapatiënten. Directeur Michael Rutgers van het Longfonds spreekt van ‘een zorgwekkend beeld’: ‘Eens te meer wordt duidelijk hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van dit virus.’ Hij vindt het van groot belang dat de klachten van patiënten nog beter in beeld worden gebracht. ‘Deze patiëntengroep moet gezien, gehoord en geholpen worden.’

Milde klachten, lange nasleep

Het overgrote merendeel (86 procent) van de mensen die meewerkten aan het onderzoek geeft 165 dagen na de eerste symptomen aan nog steeds vermoeid te zijn. Bijna zes op de tien (59 procent) is nog kortademig, 36 procent heeft nog steeds last van druk op de borst en 35 procent heeft hoofdpijn. Opvallend is dat het percentage mensen dat aangeeft spierpijn te hebben (40 procent) licht is gestegen. Veruit de meeste respondenten (94 procent) hebben niet in het ziekenhuis gelegen vanwege corona. Zij hadden ‘milde klachten’. Het gaat om relatief jonge patiënten: de gemiddelde leeftijd is 48 jaar. Veruit de grootste groep (86 procent) zegt dat hun gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Zes op de tien (61 procent) had geen onderliggende ziekte.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden