Gezondheidsklachten door hittegolf

Foto: rheden.nieuws.nl

Er zijn mensen die genieten van de hitte. Anderen weten zich geen raad met de warmte. Het is van belang jezelf en andere in de gaten te houden. Hieronder enkele tips van het RIVM.

Aanhoudende hitte vormt een risico voor de gezondheid van bepaalde groepen mensen, zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze risico’s variëren van lichte verschijnselen, zoals vermoeidheid en jeuk, tot ernstige aandoeningen met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

Misselijkheid en uitputting

Warm weer kan vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn geven. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.

Voldoende drinken

Bij hitte is het belangrijk dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Dit allemaal kan je doen als je zorgt dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat. Leg een paraplu of hoofddeksel in de auto zodat je bij pech onderweg jezelf kunt beschermen tegen de zon en kunt voorkomen dat je een zonnesteek oploopt.

Houd jezelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor jouw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten-) bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water. En smeer jezelf goed in.

Houd jouw woning koel

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en in de ochtend.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in jouw omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgende weg kunnen zijn. Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen