Meldpunt voor huurders met betaalproblemen door corona

Foto: Pixabay

Veel huurders kunnen door de coronacrisis hun huur niet meer opbrengen. Ook vinden ze vaak geen gehoor bij hun verhuurder.

Vanaf heden kunnen ze dat melden bij een registratiepunt.

Tachtig procent van sociale en vrije huursector

Huurders in de knel kunnen nu terecht bij de Huurcommissie via internet of telefonisch. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die wil zo te weten komen hoeveel huurders in de problemen komen. Op basis daarvan kan minister Kajsa Ollongren mogelijk aanvullende maatregelen nemen. Zo heeft ze het in de Eerste Kamer aangekondigd. Uit enquĂȘtes bij verhuurdersorganisaties blijkt dat tot nu toe een half tot twee procent van de huurders aan de bel trekt vanwege problemen door de coronacrisis. De koepels vertegenwoordigen tachtig procent van de sociale en vrije huursector.

Minister ligt overhoop met senaat

De minister ligt overhoop met de senaat, omdat ze weigert de algemene jaarlijkse huurverhoging per 1 juli stop te zetten. Ollongren wil maatwerk voor alleen die mensen die in de knel komen, zoals een opschorting of tijdelijke verlaging van hun huur. Ze ging niet in op twee moties van een meerderheid in de senaat en kreeg dinsdag een motie van afkeuring erbij. Volgende week stemt de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen in de minderheid zijn, over deze motie.

Registratiepunt tot en met september

De Huurcommissie zal de gegevens registreren en analyseren. De commissie zal de weigerachtige verhuurders om een reactie vragen, maar er niet inhoudelijk op doorgaan. Het registratiepunt blijft vooralsnog tot en met september bestaan.
Huurders kunnen terecht bij de Huurcommissie via internet of telefonisch (070-3754300).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen