Alumni HAN-studenten met interieurbedrijf maken spatbrillen voor de zorg

Foto: Samosa

Via het RadboudUmc hoorde het Nijmeegs interieurbedrijf Samosa gehoord dat de spatbrillen bijna op waren. Hun branche (interieurbouw) ligt zo goed als stil. De eigenaren en werknemers kunnen thuis gaan zitten of proberen te helpen door een (wegwerp) spatbril te maken.

Tekort aan spatbrillen

Tom Sanders (31) studeerde samen met Guus Industrieel Product Ontwerp aan de HAN. Nu, bijna tien jaar later, runnen ze samen hun bedrijf Samosa in Nijmegen. “We ontwerpen en maken producten voor interieur, signing en verlichting. Toen we hoorden dat er een tekort was aan spatbrillen in de zorg zijn we meteen aan de slag gegaan,” vertelt hij aan Indebuurt.nl. 

“We werken normaal gesproken veel voor Nijmeegse horecazaken. Door de coronacrisis is de horeca tijdelijk dicht en zijn onze agenda’s ook wat leger, waardoor we ruimte hebben om aan de slag te gaan voor de mensen die het nu het hardst nodig hebben.”

Mensen die het hardst nodig hebben

De spatbrillen zijn niet alleen nodig in ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg en begeleid wonen projecten. “Als je nu iets kunt betekenen, moet je dat gewoon doen,” vertelt Tom.  “We werken met geautomatiseerde en computergestuurde processen waardoor we snel kunnen handelen tegen lage tarieven. We werken veel samen met Nijmeegse horecazaken. Door de coronacrisis is de horeca tijdelijk dicht en zijn onze agenda’s ook wat leger, waardoor we ruimte hebben om aan de slag te gaan voor de mensen die het nu het hardst nodig hebben.”

Korte lijnen

Samosa maakt nu met een CNC lasersnijder spatbrillen  van plexiglas. Bij I Am Recycled, een organisatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zetten ze elastiek in die brillen. Tom: “Dat wordt bij uitzondering gedaan door vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Zo houden we de kosten laag en kunnen we ze ook tegen een laag tarief aanbieden aan de organisaties die het nodig hebben.”

De bril is gemaakt van plexiglas (acrylaat). Het plexiglas is in een vorm gebogen, zodat deze zoveel mogelijk aansluit op het gezicht. Middels een elastiek wordt de bril op het hoofd gehouden. “Mocht de nood aan de man zijn dan kan Samosa er honderd per uur maken met materialen die we op voorraad hebben of snel in huis kan hebben.” coronavirus

Niet gekeurd voor medische toepassingen

Wat belangrijk is om te weten, is dat de brillen niet gekeurd zijn voor medische toepassingen, aldus Tom. “Wat we wel kunnen zeggen is dat Plexiglas 100 procent vloeistof dicht is en met ontsmettingsalcohol schoon te maken is.”

De brillen die in de ziekenhuizen worden gebruikt, moeten voldoen aan strenge regels. “Wij hebben besloten om onze brillen niet te laten keuren. Ze zouden misschien wel voldoen aan alle criteria, maar zo’n proces duurt weken en die tijd is er niet. We maken ze zo goed mogelijk en doordat we geautomatiseerd werken kunnen we snel handelen en veel produceren. We willen niet stilzitten maar juist bijdragen waar we kunnen. We moeten hier samen doorheen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen