Stemmen over behandelkeuzes via NIAZ jaarprijs

Foto: Pixabay

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft alle aangesloten Vlaamse en Nederlandse zorginstellingen uitgenodigd om hun beste voorbeeld op het gebied van persoonsgerichte zorg in te zenden voor de NIAZ Jaarprijs 2020.

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft al het advance care planning (ACP) project ingezonden voor deze prijs. Vanaf vandaag is het mogelijk om dit project naar de finale te stemmen.

Advance Care Planning gesprekken

Ziekenhuis Gelderse Vallei streeft naar goede en op maat gerichte zorg. Om dit waar te maken gaan verpleegkundigen en specialisten in gesprek met kwetsbare patiënten over toekomstige behandelkeuzes. Deze gesprekken worden ook wel advance care planning (ACP) of vroegtijdige zorgplanning gesprekken genoemd en vinden plaats op de polikliniek. Tijdens een Advance Care Planning (ACP) gesprek tussen patiënt en een naaste met een gespecialiseerd verpleegkundige en de behandelend medisch specialist wordt gekeken naar de behandelwensen in de laatste levensfase.

Uniek

Sinds 2019 worden ACP gesprekken structureel aangeboden op meerdere poliklinieken, de invoering hiervan is uniek. De patiënt ontvangt van te voren een gesprekvoorbereiding. Tijdens deze gesprekken gaan behandelend arts, gespecialiseerd verpleegkundige, patiënt en naasten met elkaar in gesprek. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijk (spoed)situaties waarin de patiënt zelf niet meer in staat is om aan te geven welke behandelwens er is. Dit helpt patiënten hun eigen behandelwensen te formuleren, te bespreken met naasten en betrokken zorgverleners en op deze manier de regie te behouden.

Stemmen

Stem jij het ACP project naar de finale van de NIAZ jaarprijs? Of een ander project?
Kijk voor meer informatie over ACP op de website: geldersevallei.nl/acp.
Stemmen kan de hele maand januari via jaarprijs.niaz.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden