Twee extra tijdelijke opvangplekken voor vluchtelingen

12 okt , 8:55 Gemeente
opvangplekken101014 39
Gemeente Arnhem
De gemeente Arnhem gaat ongeveer 450 extra opvangplekken creëren voor zowel Oekraïense ontheemden als asielzoekers en statushouders.
Deze plekken komen op de voormalige Poli Zuid aan de Marga Klompélaan 6 en het voormalige gebouw van instituut Klimmendaal aan de Heijenoordseweg 5. Foto: Poli Zuid, toekomstige Oekraïneopvang
Verlenging
Daarnaast worden de bestaande opvanglocaties aan de Marasingel 25 in Schuytgraaf en hotel Postiljon verlengd. Hiermee voldoet de gemeente Arnhem aan de verhoogde taakstelling van opvang van Oekraïners.
Paul Smeulders, wethouder Asiel en Vluchtelingen: “Het is en blijft helaas onrustig in de wereld. De behoefte aan opvangplekken voor vluchtelingen is groot. We kunnen het niet toestaan dat mensen zonder onderdak in de kou terechtkomen. Arnhem neemt daarom haar verantwoordelijkheid door extra tijdelijke opvangplekken te realiseren. De gekozen locaties, die anders leeg zouden staan, bieden een goede oplossing voor deze tijdelijke opvang.” 
Nieuwe tijdelijke opvanglocaties 
Op de locaties aan de Marga Klompélaan 6 en Heijenoordseweg 5 komen respectievelijk 130 en 110 opvangplekken voor Oekraïense ontheemden. Daarnaast biedt de locatie Heijenoordseweg 220 opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. Beide gebouwen worden verbouwd en geschikt gemaakt voor bewoning, met voorzieningen voor gezinnen en gemeenschappelijke ruimtes voor bewoners en omwonenden. De verbouwwerkzaamheden starten eind 2024, met ingebruikname gepland in het tweede kwartaal van 2025. 
Gemeente ziet kansen om leegstand te voorkomen 
Het voormalig revalidatiecentrum aan de Heijenoordseweg 5 is recentelijk aangekocht door de gemeente in het kader van de herontwikkeling van de gebieden aan de westzijde van de Heijenoordseweg. Terwijl de gemeente doorgaat met het uitwerken van deze plannen, wordt het gebouw tijdelijk gebruikt als opvanglocatie, zodat het goed wordt benut. 
Door het vertrek van de Poli Zuid aan de Marga Klompélaan 6, komt dit pand beschikbaar. Het zal worden omgebouwd tot opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. De verwachting is dat hier medio 2025 ongeveer 130 Oekraïense vluchtelingen opgevangen kunnen worden voor een periode van 6 jaar. De verschillende organisaties hebben een geschikt onderkomen gevonden in de buurt van de huidige locatie; ook de voorziening voor bloedafname blijft in de wijk. Lees ook hier over Poli Zuid.
Verlenging Schuytgraaf 
De opvanglocatie in Schuytgraaf, waar momenteel 175 Oekraïense vluchtelingen verblijven, wordt verlengd tot 2027. Oorspronkelijk zou deze locatie eind 2024 sluiten, maar de bouw van de nieuwe woningen start in 2027 en gezien de aanhoudende behoefte aan opvang is besloten de gebruiksperiode met drie jaar te verlengen. De gemeente ziet en waardeert de geboden opvang en de steun vanuit de wijk aan de Oekraïense ontheemden. “Het is mooi om te zien hoe positief de buurt reageert op de aanwezigheid van de Oekraïense ontheemden in de wijk,” aldus wethouder Smeulders. 
Verantwoordelijkheid en samenwerking 
Met de nieuwe opvanglocaties voldoet de gemeente Arnhem aan de verhoogde taakstelling opvang Oekraïners. De gemeente werkt nauw samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Leger des Heils om de opvang in goede banen te leiden. De opvangplekken voor Oekraïners worden beheerd door het Leger des Heils, terwijl het COA verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. De financiering van de opvangplekken wordt gedekt door de huidige bekostigingsregeling van het Rijk. 
Informatiebijeenkomsten voor bewoners 
Omwonenden van de nieuwe opvanglocaties worden actief betrokken bij het proces. Er worden informatiebijeenkomsten georganiseerd op 28 oktober (Heijenoordseweg) en 4 november (Poli Zuid, Marga Klompélaan) om hen te informeren en vragen te beantwoorden. 
Uitbreiding opvangcapaciteit noodzakelijk 
Arnhem vangt momenteel meer dan 3000 vluchtelingen op, waaronder 1000 Oekraïense ontheemden. De gemeente wil de opvang van vluchtelingen graag spreiden over de stad, aan die ambitie dragen deze twee locaties bij. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de blijvende instroom van vluchtelingen, is er een dringende behoefte aan extra opvangcapaciteit. Met deze uitbreiding neemt Arnhem zijn verantwoordelijkheid in het bieden van humane opvang en voorkomt het dat vluchtelingen zonder onderdak komen te zitten. 
Wethouder Paul Smeulders, wethouder Asiel en Vluchtelingen
Wethouder Paul Smeulders, wethouder Asiel en Vluchtelingen