Nieuwe wijk Rijnpark stap dichterbij: gemeente en partners zetten volgende stap

14 apr , 9:43 Gemeente
rijnparkartistieke impressie van rijnpark copyright bura29
Artistieke impressie van Rijnpark door BURA

De ontwikkeling van de nieuwe woon-werkwijk Rijnpark komt weer een stap dichterbij.

Uit recent onderzoek blijkt dat de uitplaatsing van de spooremplacementen in Arnhem, noodzakelijk voor de bouw van Rijnpark, spoor-technisch en ruimtelijk inpasbaar lijkt. Daarmee is een belangrijke voorwaarde vervuld om het vervolgonderzoek naar de kansrijke locaties te starten.

Belangrijke stap, nog geen definitieve locaties

Hoewel er nog geen definitieve locaties zijn aangewezen voor de verplaatsing van de emplacementen van ProRail en NS, geven de onderzoeksresultaten voldoende vertrouwen om een volgende fase in te gaan: verkenning naar concrete alternatieven. Voor het NS-emplacement worden twee nieuwe locaties nader onderzocht. Bij ProRail ligt de nadruk op het verplaatsen van functies naar bestaande emplacementen. Alternatieve nieuwe locaties worden als ‘back-up’ meegenomen en komen pas in beeld als de bestaande emplacementen geen oplossing kunnen bieden. Eind 2025 worden de (tussen)resultaten van deze verkenning verwacht.

De activiteiten van NS en ProRail in Arnhem zijn niet locatiegebonden en daarom mogelijk elders in Nederland te vestigen. In tegenstelling tot veel emplacementen liggen ze hier niet direct bij een station en zijn ze niet verbonden met de dagelijkse treinoperatie.

Nermina Kundić, wethouder Mobiliteit: "Rijnpark komt zo weer een stap dichterbij. Samen met ondernemers en inwoners kunnen we nu verder werken aan de plannen. Zo creëren we kansen voor bestaande en nieuwe bedrijven. Met autoluwe zones, slimme verbindingen en veel groen wordt Rijnpark aantrekkelijk en bereikbaar voor iedereen. En terwijl Arnhem groeit, zorgen we ervoor dat zowel Rijnpark als de rest van de stad goed bereikbaar blijft." Het artikel gaat verder onder de foto.

nermina kundicgemarnhem
Gemeente Arnhem
Nermina Kundić, wethouder Mobiliteit

Compleet nieuwe wijk

De uitkomsten zijn gezamenlijk vastgesteld door de gemeente Arnhem, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W), Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), ProRail, NS, de provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio. Met deze stap krijgt de Spoorzone Arnhem-Oost uitzicht op een forse impuls. De wijk Rijnpark moet plek gaan bieden aan 7.000 woningen, 5.000 arbeidsplaatsen en bijbehorende voorzieningen zoals sport, onderwijs en maatschappelijke functies.

Paul Smeulders, wethouder Wonen: "Rijnpark moet een prachtige wijk worden met duizenden woningen, werkplekken, voorzieningen en een nieuw park. De uitplaatsing van de emplacementen is daarin een grote, maar noodzakelijke opgave. Deze hoopvolle stap laat zien dat we goed op weg zijn. We zijn er nog lang niet, maar de bouw van Rijnpark komt steeds dichterbij."

Rijnpark in twee fasen

De ontwikkeling van Rijnpark verloopt in twee fasen. De eerste fase, goed voor ongeveer 3.500 woningen, hangt samen met de uitplaatsing van het ProRail-emplacement. Voor deze fase zijn in 2024 al een plan en bijbehorende middelen vastgesteld. De tweede fase is gekoppeld aan de verplaatsing van het NS-emplacement. Voor deze fase worden momenteel de mogelijkheden verkend, zowel ruimtelijk als financieel, en is nog geen definitieve besluitvorming genomen.

Dit jaar werken de betrokken partijen de verkenningen verder uit. Naar verwachting kan eind 2025 een volgend besluit worden genomen over de meest kansrijke locaties. Dan is gekeken naar de concretere inpassing, de impact op de omgeving en de kosten. Dat moet leiden tot bestuurlijke afspraken over de daadwerkelijke verplaatsing van de spoorfuncties en daarmee tot realisatie van Rijnpark.

Een nieuw woongebied

Spoorzone Arnhem-Oost is in 2040 een nieuw woongebied met verschillende levendige wijken en het Spoorpark als groene verbinder. Samen vormen de wijken een eigentijds stadsdeel met, typisch Arnhems, behoud van hun eigen karakter. Met Spoorzone Arnhem-Oost krijgt Arnhem er een flink stuk stad bij, en biedt niet alleen met 12.000 nieuwe woningen aan zo’n 20.000 nieuwe inwoners een Arnhems thuis, maar ook tal van aantrekkelijke voorzieningen waar ook de rest van de stad van profiteert.

In Rijnpark komen wonen en werken samen in een eigentijdse, duurzame en groene omgeving, waar de auto grotendeels ruimte maakt voor voetganger en fiets. Tastbare elementen uit het verleden in combinatie met woontorens met uitzicht op Rijn, Veluwe en binnenstad geven de wijk een unieke sfeer. Het Spoorpark is het groene hart van Rijnpark en daarmee van de hele Spoorzone en vormt een groene verbinding van Rijn tot Veluwe.

Spoorzone Arnhem-Oost bestaat uit de wijken Presikhaaf 3, Schaapsdrift, Rijnpark, Merwede, Kenniscampus, Springfield, Zijdekwartier, Nieuwe Kade Kwartier en de bedrijventerreinen IPKW, Het Broek en Nieuwe Haven.

Paul Smulders, wethouder Wonen
Gemeente Arnhem
Paul Smulders, wethouder Wonen