Er zijn vele redenen waarom inwoners de online wereld mijden. Toch hoeft dat niet.
Stichting JobOn en de gemeente Arnhem organiseren daarom in november een ‘FutureLab’, om Arnhemmers te helpen zelfverzekerder om te gaan met digitale technologie.
Onzekerheid
Je bankzaken niet online willen regelen omdat je bang bent dat het
mis gaat bij de betaling. Geen e-mails openen uit angst voor
identiteitsdiefstal. Of geen laptop gebruiken omdat je vreest dat je bij
een crash geen toegang meer hebt tot belangrijke afspraken en gegevens.
Niet online willen solliciteren uit onzekerheid.
Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen, schrijven en digitale technologie. Daarom organiseren de Stichting JobOn en de gemeente Arnhem in november een ‘FutureLab’, om Arnhemmers te helpen zelfverzekerder om te gaan met digitale technologie.
Escaperoom
Een van de meest opvallende onderdelen van FutureLab is de speciaal ontworpen digitale escaperoom, die werkzoekenden op een speelse manier leert omgaan met laptops en online sollicitatieplatforms. Het doel is om deelnemers zonder angst en met meer zelfvertrouwen digitale tools te laten gebruiken, wat essentieel is in een steeds digitalere arbeidsmarkt. In Arnhem startte het FutureLab in het voorjaar van 2024. Eerder was FutureLab in Utrecht en Rotterdam succesvol.
Een deelnemer uit Arnhem vertelt: "In het begin was ik onzeker over het gebruik van laptops en digitale platforms, vooral bij het solliciteren. Dankzij de escaperoom ben ik die angst kwijt. Ik voel me nu veel zekerder in mijn zoektocht naar werk. FutureLab heeft me laten zien dat leren met digitale middelen niet alleen noodzakelijk, maar ook leuk kan zijn." Het artikel gaat verder onder de afbeelding.
Cijfers over digitale laaggeletterdheid
Hoewel Nederland vooroploopt in Europa als het gaat om digitale vaardigheden, blijft een grote groep achter. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen, schrijven en digitale technologie. Zij hebben vaak extra ondersteuning nodig om volwaardig deel te nemen aan de samenleving en de arbeidsmarkt.
Digitale vaardigheden zijn onmisbaar
De FutureLab-training richt zich op Arnhemmers die hun digitale vaardigheden willen versterken om beter voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt. Wethouder onderwijs Nermina Kundic: "Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig onmisbaar, zowel in het dagelijks leven als op de werkvloer. Dankzij FutureLab kunnen Arnhemmers op een toegankelijke manier hun vaardigheden verbeteren en zich beter voorbereiden op de veranderende eisen van de arbeidsmarkt."
Eerlijke kans op de arbeidsmarkt
FutureLab start in november en biedt plaats aan 25 Arnhemmers. De training bestaat uit drie bijeenkomsten, een e-learning en persoonlijke coaching. Kundić: "Dit project helpt Arnhemmers die hun digitale vaardigheden willen ontwikkelen. Zo krijgen zij een eerlijke kans op de arbeidsmarkt."
Aanmelden voor FutureLab
Aanmelden kan via de
website van JobOn: www.
jobon.nl/futurelab/ .
Er zijn nog plekken beschikbaar voor inwoners van de hele regio Midden-Gelderland (Arnhem, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar).