Fietsstraat door Heijenoordseweg en Noordelijke Parallelweg in 2026

20 feb , 11:30 Gemeente
fietsstraatde heijenoordseweg en de noordelijke parallelweg worden ingericht als fietsstraat
Gemeente Arnhem

De Heijenoordseweg en de Noordelijke Parallelweg worden ingericht als fietsstraat. Dat betekent dat fietsers er voorrang krijgen en de auto te gast is.

De route wordt onderdeel van de doorfietsroute ‘Om de Noord’ die vanaf Mariëndaal tot station Arnhem Centraal loopt, en verder richting het oosten van Arnhem. De fietsstraat wordt zo een veilige een aangename fietsroute, zowel voor gebruikers als voor de bewoners. De werkzaamheden starten in 2026.

Bewoners betrokken

Een fietsstraat is een weg waar de fiets voorrang heeft. Auto’s mogen er wel rijden, maar ze zijn te gast en moeten zich aanpassen aan de snelheid van fietsers. Met bewoners van de wijk Heijenoord is de afgelopen maanden veelvuldig overleg geweest over de fietsstraat, waarbij vele wensen en diverse trajecten zijn bekeken. De route Heijeoordseweg-Noordelijke Parallelweg bleek zowel technisch als op basis van de wensen van de bewoners de meest voor de hand liggende keuze.

Veilig en prettig

Wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundić legt uit: "Goed en snelle fietsroutes zorgen ervoor dat forenzen de auto laten staan, blijkt ook weer uit recent onderzoek. Precies daarom willen we de komende jaren fors investeren in goede fietsverbindingen. Het is ook veiliger voor iedereen en prettiger voor zowel fietsers als bewoners. Als fietser kun je dan goed doorfietsen, je hebt immers bijna overal voorrang. Zo stimuleren we meer gebruik van de fiets: dat is gezonder, schoner en duurzamer." Dit nieuwe traject wordt onderdeel van de doorfietsroute ‘Om de Noord’. Deze begint in Arnhem in Mariëndaal, over de Spoorlaan en loopt helemaal door naar station Arnhem Centraal. De route maakt onderdeel uit van de fietsverbinding tussen Westervoort en Oosterbeek.

Nieuwe bewoners

De fietsroute is belangrijk in het kader van de woningbouwplannen in de wijk Heijenoord. Kundić: "Daar verrijzen nieuwe woningen in het groen, veel ook sociale woningbouw. Deze nieuwe buurt moet natuurlijk goed bereikbaar zijn." Daarnaast is in de wijk Heijenoord groot onderhoud aan diverse straten noodzakelijk, en moet de riolering vernieuwd worden. Een logisch moment dus om meteen ook de fietsstraat aan te leggen. Ook is de huidige inrichting van de Noordelijke Parallelweg gedateerd en wordt door veel mensen als onveilig ervaren.

Kundić: "Bijna de helft van alle autoritten in Arnhem is korter dan vijf kilometer. Bij zulke afstanden ben je in de stad op de fiets vaak sneller op je bestemming dan met de auto. Ook parkeren is een fluitje van een cent. En het levert schonere lucht op, daar profiteren we allemaal van. Daarom investeren we in goede en comfortabele fietsroutes, zoals nu deze fietsstraat."

Groen en 30 km

Na de onderhouds- en rioleringswerkzaamheden worden veel straten ingericht als 30 km-zone. Ook worden er extra bomen en groen aangeplant.

Buslijn 10, die momenteel nog door de smalle Callunastraat rijdt, gaat in de toekomst over de Amsterdamseweg rijden.