Vanaf gisteren is het mogelijk om via een tolk Nederlandse Gebarentaal te bellen met de gemeente Arnhem.
Dove en slechthorende inwoners kunnen nu gratis gebruik maken van ‘Tolkcontact’. "We willen voor álle inwoners goed bereikbaar zijn," zegt wethouder inclusie Maurits van de Geijn. "Dit is daar een mooi voorbeeld van."
Bellen via gebarentolk
Hoe werkt het? Via www.arnhem.nl/contact kom je via de knop ‘Tolkcontact’ op een speciaal belportaal. Als je daar kiest voor ‘communiceren in Nederlandse Gebarentaal’ opent er live een venster en kun je in Gebarentaal beeldbellen met een gebarentolk. Die vertaalt dan de gebaren naar gesproken Nederlands voor de medewerker van de gemeente en weer terug.
Ben je niet vloeiend in Gebarentaal? Dan kun je ook kiezen voor ‘communiceren in tekst’ en is een tekstbemiddelaar de schakel tussen jou en de gemeente. In eerste instantie krijg je iemand van de klantenservice aan de lijn, maar indien nodig kan die je doorverbinden naar elke andere medewerker van de gemeente. De tolk of tekstbemiddelaar blijft dan bij het gesprek. Zo kun je, ook als je niet of slecht hoort, gratis en zonder moeite bellen met de gemeente Arnhem.
Bereikbaar voor iedereen
Voor Van de Geijn is Tolkcontact een logische aanvulling op de
bestaande contactmogelijkheden: "We willen een stad zijn waar iedereen
zich gezien, gehoord, gewaardeerd en veilig voelt. Een stad waar
iedereen gelijkwaardig is en ook zo behandeld wordt. Een stad waar
iedereen dezelfde kansen heeft. Tolkcontact brengt ons weer een stapje
dichter bij dat doel."
Dienstverlening toegankelijker maken
"Dit is een goede en belangrijke stap," vindt voorzitter van het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG) Marjolein van den Broek. "Hiermee laat de gemeente Arnhem zien dat ze echt werken aan de toegankelijkheid van hun dienstverlening. We hopen dat de gemeente daar in de toekomst nog verder mee gaat."
Een tolk Nederlandse Gebarentaal is er natuurlijk niet alleen voor degene die doof of slechthorend is, zegt ze. "Die tolk is er óók voor iemand die geen Gebarentaal kan. Aangezien er bij de gemeente maar weinig medewerkers Nederlands Gebarentaal kunnen, hebben zij een tolk nodig om met Gebarentalige inwoners te kunnen communiceren."