Arnhemse Leefbare Wijken Monitor: meer vrijwilligers, ook meer onzekerheid over financiën

07 okt , 9:20 Gemeente
arnleefbarewijkenmonitor 38
Gemeente Arnhem
Iedere twee jaar onderzoekt de gemeente met de Arnhemse Leefbare Wijken Monitor hoe het staat met de leefbaarheid in Arnhem.
Uit de resultaten blijkt dat dit jaar onder andere het rapportcijfer voor veiligheid omhoog is gegaan en dat Arnhemmers tevredener zijn over de inzet van de gemeente. Ook zijn er weer meer vrijwilligers in de stad. Het aantal inwoners dat moeite heeft om rond te komen nam helaas ook toe en mensen maken zich meer zorgen over de toekomst van hun buurt.
Meer dan twintig jaar investeren in stad
Mark Lauriks, wethouder Leefbare Wijken: "We zijn trots op onze groene buurten waar je fijn kunt wonen. En we investeren in de leefbaarheid. Daarvoor is het belangrijk om van Arnhemmers zelf te horen hoe ze hun buurt of wijk ervaren. Met de Arnhemse Leefbare Wijken Monitor doen we dat nu al meer dan twintig jaar. Een goed beeld van de zorgen en wensen van onze inwoners helpt ons om nog concreter en gerichter te werken aan een steeds mooiere stad."
Belangrijkste uitkomsten 
  • De mate waarin Arnhemmers vinden dat de gemeente inwoners stimuleert om betrokken te zijn in hun buurt nam toe ten opzichte van 2021. Ook de tevredenheid over de inzet van de gemeente voor leefbaarheid in Arnhemse buurten is hoger dan twee jaar geleden. Verder is het aantal vrijwilligers weer terug op het niveau van voor corona. 
  • Hoewel het rapportcijfer voor veiligheid in de buurt toenam, bleef het percentage inwoners dat zich weleens onveilig voelt in de buurt gelijk. Ook verwachten minder inwoners dat hun buurt er in de komende jaren op vooruitgaat, bijvoorbeeld door een gebrek aan speelplekken. Hier is de komende jaren meer aandacht voor binnen de Wijkgroenagenda’s. Daarnaast blijkt dat inwoners zich vaker onveilig voelen op plekken waar veel jongeren komen. De gemeente kijkt daarom hoe ze deze gevoelens van onveiligheid kan wegnemen, bijvoorbeeld met meer activiteiten voor jongeren in de wijk en aangewezen plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. 
  • Waar het er in 2021 op leek dat de financiële situatie van veel Arnhemmers erop vooruitging, blijkt nu dat meer inwoners het moeilijk vinden om maandelijks rond te komen. Arnhemmers geven bijvoorbeeld vaker aan op hun uitgaven te moeten letten. Dit is een landelijke trend die de gemeente nu ook hier terugziet. In Arnhem proberen ze dit onder andere op te vangen door meer te investeren in het tegengaan van bestaanszonzekerheid, het vroeger voorkomen van schulden en door het bereik van onze inkomensregelingen te vergroten. 
Arnhemse Leefbare Wijken Monitor 
De vragenlijst voor de Arnhemse Leefbare Wijken Monitor werd uitgezet onder 21.241 willekeurige Arnhemmers van 16 jaar en ouder. 5.488 inwoners (25,8 procent) vulden de vragenlijst uiteindelijk in. De Leefbare Wijken Monitor gaat over de aantrekkelijkheid van een gebied om te wonen, leven, sporten, elkaar te ontmoeten, spelen, hulp te vragen en je veilig te voelen. Bekijk de resultaten van de Arnhemse Leefbare Wijken Monitor.