De gemeente Arnhem organiseert haar tweede Burgerberaad om advies te krijgen over hoe de gemeente Arnhemmers kan ondersteunen om hun huizen schoner en duurzamer te verwarmen.
Dit Burgerberaad, bestaande uit 150 inwoners die een zo goed mogelijke afspiegeling van de stad vormen, zal via bijeenkomsten en discussies adviezen formuleren. Het doel van dit burgerberaad is om inzicht te krijgen in hoe Arnhemmers de overstap naar duurzame warmtebronnen willen maken en hoe de gemeente hen hier het beste bij kan ondersteunen.
Cathelijne Bouwkamp, wethouder: “Het gebruik van gas is niet lang meer houdbaar. De prijzen van gas zijn instabiel en het gebruik versnelt de opwarming van de aarde. Om van gas naar andere bronnen te gaan in onze stad moeten we daarom zo goed mogelijk weten wat Arnhemmers nodig hebben om die overstap te maken en hoe we daarbij kunnen ondersteunen. Ik ben enthousiast dat we met het burgerberaad kunnen nadenken over hoe we dit als Arnhem zo goed mogelijk kunnen doen.”
Overstap is belangrijk
Een belangrijk onderdeel om te komen tot een betere stad is de overstap naar duurzame energiebronnen en het verminderen van de CO₂-uitstoot. Op dit moment wordt de meeste warmte in Arnhem opgewekt met aardgas. De gemeente wil, samen met inwoners, de overstap maken naar duurzame warmtebronnen.
Ideeën, zorgen en ervaringen van inwoners
Het Burgerberaad is een instrument om meer te weten over welke ideeën en meningen er leven in de samenleving over maatschappelijke kwesties. Daardoor is betere besluitvorming mogelijk. Het is daarnaast een goede manier om nieuwe, creatieve oplossingen te verzamelen. Bovendien zorgt het burgerberaad ervoor dat Arnhemmers meer invloed hebben op de politiek. Dat zorgt voor een sterkere democratie en een betere stad.
De ideeën, zorgen en ervaringen van inwoners vormen de basis voor de adviezen die het Burgerberaad zal formuleren. De adviezen van het Burgerberaad zijn zwaarwegend in de besluitvorming door de raad rondom duurzame warmte. De 150 Arnhemmers die meedoen aan het burgerberaad zijn een representatieve afspiegeling van de stad. Ze worden ondersteund door onafhankelijke experts en belanghebbenden. Dit alles om de stap van gas naar andere bronnen, zo goed mogelijk laten te gaan in Arnhem.
Hoe werkt een Burgerberaad
Hieronder zie je de stappen van een Burgerberaad uitgelegd in beeld