Tentoonstelling in Museum Bronbeek ‘De kracht van familiebanden’

jul 06 , 16:07 Gemeenteberichten
bronbeekketi kotirinus baak
Op donderdag 4 juli is in Museum Bronbeek de online tentoonstelling ‘De kracht van familiebanden’ geopend en voor iedereen te zien.
De ‘tentoonstelling’ is opgebouwd rond familieverhalen van Arnhemse nazaten van tot slaaf gemaakte mensen uit Nederlands-Indië en Suriname. Zij hebben stamboomonderzoek gedaan en hun familiegeschiedenissen opgetekend.
Op de foto: In Bronbeek, museum en woon- en zorginstelling voor veteranen, knippen nazaten uit voormalig Nederlands-Indië symbolisch een lint door, waarmee de online tentoonstelling is geopend.

Erkenning voor het leed

"Arnhem wil een stad zijn waar iedereen zich gezien, gehoord, gewaardeerd en veilig voelt. Waar iedereen gelijkwaardig is en zo behandeld wordt. En waar iedereen dezelfde kansen heeft," aldus wethouder Inclusie, Maurits van de Geijn. "Daarom staan we ook stil bij het Nederlandse koloniale en slavernijverleden. Wij doen dat, omdat wij als stad verantwoordelijkheid willen nemen voor ons aandeel in dat verleden. Tegelijkertijd hopen we erkenning te geven aan het leed dat dit verleden heeft toegebracht en hoe de gevolgen ervan ook nu nog voelbaar en zichtbaar zijn in Arnhemse families met wortels in de voormalige Nederlandse koloniën."

Arnhems slavernijverleden

De gemeente Arnhem liet het afgelopen jaar onderzoek doen naar het slavernijverleden van de stad tussen 1600 en 1900. De uitkomsten onthulden dat veel Arnhemmers, direct en indirect, betrokken zijn geweest bij slavernij over de hele wereld: van Afrika, de Indonesische Archipel tot Zuid- en Noord-Amerika. Zo komt het dat tot slaaf gemaakte mensen in Arnhem belandden en er nog steeds nazaten van hen in onze stad wonen. Daarvoor maakte het college eerder deze week zijn diep doorvoelde excuses.
Van de Geijn: "We hopen dat deze excuses helend zijn en bijdragen aan de erkenning van het slavernijverleden en de impact daarvan op nazaten van tot slaaf gemaakte mensen."

Nederlands-Indië

Tot het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden behoort ook het koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië (nu: Indonesië). Diverse groepen uit voormalig Nederlands-Indië zijn tussen 1945-1965 in verschillende migratiegolven naar Nederland overgekomen, verbannen of gevlucht. Zij namen ervaringen van koloniaal oorlogsgeweld mee.
Van de Geijn: "We vinden het belangrijk om ook deze, minder bekende, kant van onze gedeelde koloniale geschiedenis te belichten."
kolomialefamiliebandenonlinetentoonstellling7a2216a313c5d1215d54c38cd6721a7cc99be706

Workshops

Tijdens de workshops van ‘Tracing Your Roots’ van Yvette Kopijn en de workshops van Stichting voor Surinaamse Genealogie leerden de deelnemers hoe ze hun familiestamboom kunnen onderzoeken en hoe ze met familie in gesprek kunnen gaan over het familieverleden.
Van de Geijn: "Deze verhalen zijn daarvan het indrukwekkende resultaat. Ik hoop dat we later meer van deze familiegeschiedenissen aan deze tentoonstelling kunnen toevoegen."

Praktische informatie Museum Bronbeek

 • Museum Bronbeek is aan de Velperweg 147 (let op: stel uw navigatie in op Velperweg 153), 6824 MB Arnhem.
 • Open: dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten.
 • Entreeprijzen per persoon:
  0 tot en met 5 jaar: gratis
  6 tot en met 17 jaar: €5,-
  Vanaf 18 jaar: €10,-
  Donateurs Vrienden van Bronbeek 2024: gratis
  Veteranenpas, Defensiepas en Reservistenpas: gratis
  Museumjaarkaart en ICOM-pas: gratis
  CJP-pas: €5,-
  Gids: €25,-