Het Feestaardvarken komt terug. De gemeente Arnhem heeft een plek gevonden op het Jansveld in park Sonsbeek, tussen het Nederlands Watermuseum en de Molenplaats.
De planning is nog niet bekend. De stad heeft het kunstwerk in 2013 cadeau gekregen bij het honderdjarig bestaan van Burgers’ Zoo.
In de jaren na 2013 is het echt onderdeel geworden van Arnhem. Het is een publiekstrekker geworden, voor kunstliefhebbers en als klimdier voor kinderen. Sinds het vertrek van het aardvarken uit het Bartokpark heeft de gemeente samen met de dierentuin en kunstenaar Florentijn Hofman, de afgelopen jaren naar een nieuwe plek gezocht. Hierbij is gebleken dat het Jansveld in Sonsbeek een haalbare locatie is.
Er is onderzoek gedaan naar wateroverlast en naar de bodem op de mogelijke plek. Uit het onderzoek blijkt dat het plaatsen van het Feestaardvarken geen extra wateroverlast geeft in de omgeving. Bij het Watermuseum is wateroverlast wel een bekend probleem. De locatie van het Feestaardvarken maakt het nog steeds mogelijk om maatregelen te nemen tegen de wateroverlast bij het Watermuseum.
De gemeente vraagt een tijdelijke vergunning aan. Na tien jaar kijken we:
Voor het plaatsen van het Feestaardvarken is een omgevingsvergunning nodig. Het gaat hier over een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA), omdat het plaatsen van het Feestaardvarken niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan en niet vergunningsvrij voor het bouwen is. De aanvraag wordt deze maand ingediend. Tijdelijk afwijken van het omgevingsplan kan ook voor een bepaalde tijd. Het college van Burgemeester en Wethouders is bevoegd om te beslissen over de omgevingsvergunning. Bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning is mogelijk.
De planning is nog niet bekend. Dit hangt af van de mogelijke bezwaren en afhandeling hiervan. Het aardvarken moet ook nog worden opgeknapt.