Steeds meer Arnhemmers vinden de weg naar werk. Eind vorig jaar waren er nog 7242 Arnhemmers met een uitkering, afgelopen week dook het aantal onder de 7000.
Daarmee zet de stijging van mensen in Arnhem die de weg naar werk vinden of daar zicht op hebben verder door. De laatste keer dat er in Arnhem zo weinig mensen in de bijstand zaten is bijna tien jaar geleden, in 2013.
Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks: “Iedere Arnhemmer verdient een stevige basis van bestaanszekerheid. Het is mooi dat steeds meer mensen deze basis vinden vanuit een betaalde baan, juist in deze tijd waarin de koopkracht zo onder druk staat. Dat er meer vacatures zijn helpt, maar voor inwoners die soms jaren niet hebben gewerkt, is een stap naar een betaalde baan niet vanzelfsprekend. Iedere dag zie ik onze mensen hard werken om Arnhemmers aan een baan te helpen die bij hen past of hen te ondersteunen op de weg daarnaartoe. En zoals je ziet: dat werkt. Achter elk getal van minder mensen in de bijstand zit een succesverhaal. Het verhaal van iemand die met meer zelfvertrouwen thuiskomt en geld kan verdienen voor een goed leven voor zichzelf of het gezin, en een rolmodel voor kinderen kan zijn.”
Het aantal mensen dat in de bijstand zit in Arnhem is erg groot, maar gemeente Arnhem doet het dus steeds beter, met nu voor het eerst sinds bijna een decennium door de grens van 7000. De gemeente zoekt samen met partners als Scalabor, Activerend werk, Randstad, Werkgeversservicepunt of het Leer-Werkloket de weg die het beste past bij iedere werkzoekende inwoner. Er zijn verschillende hulpmiddelen die Arnhemmers helpen bij het vinden en het duurzaam behouden van een betaalde baan. Zoals op maat passende trainingen en leer-werktrajecten bij Scalabor als Taal op de werkvloer of Werken en leren in de horeca. Of jobcoaching, waarbij een coach op de werkvloer de werknemer bijstaat met raad en daad. Ook is er Baanbrekend, waarbij de database en ervaring van Randstad wordt ingezet om te zoeken naar een passende baan.
Er wordt ook gekeken naar andere drempels in het persoonlijke leven die weggenomen kunnen worden en zo de weg naar werk openbreken. Zoals bijvoorbeeld een opleiding, of misschien geld voor werkkleding, het leren van de Nederlandse taal of een fiets. Ook kan er geholpen worden om financiën op orde te krijgen en te werken aan schulden. Uiteindelijk wordt er samen gewerkt aan een plan dat leidt naar een passende en blijvende baan.
De afname van Arnhemmers in de bijstand zet het college van burgemeester en wethouders graag door, de komende jaren. Zo staat in het coalitieakkoord de ambitie om bijstand regelarm uit te voeren en de mogelijkheid om meer te werken naast een bijstandstuitkering beschreven. Dan is meer maatwerk mogelijk op weg naar werk en wordt parttime werken naast een uitkering lonend zodat de stap naar vast werk makkelijker wordt. Ook maakt het college extra geld vrij voor nog meer mogelijkheden om Arnhemmers te koppelen aan werk, ook als zij al lang in de bijstand zitten. Wethouder Lauriks: “Deze mijlpaal is mooi, maar we moeten nu doorzetten. Niet gericht op alleen cijfers, maar op de potentie van al die Arnhemmers die nog niet aan het werk zijn maar wel graag willen. Dat kan met minder regeltjes, maar ook door de behoefte van werkgevers die veel vacatures hebben slim te gaan koppelen aan onze mensen in de bijstand – bijvoorbeeld in de zorg, schoonmaak of horeca.”
Sinds 2020 werkt de afdeling Werk & Inkomen van gemeente Arnhem in gebiedsteams en werken ze wijkgericht. Dit heeft als gevolg dat er veel meer gewerkt wordt vanuit de omgeving en de vraag van de inwoner. Want geen enkele inwoner is hetzelfde, dus ook iedere vraag naar werk en de persoonlijke behoefte is anders. Deze nieuwe werkwijze betekent onder andere dat werkzoekende Arnhemmers één aanspreekpunt hebben in de vorm van een regisseur waarmee persoonlijk contact is en dat er meer ruimte is om uit te zoeken waar je als werkzoekende behoefte aan hebt. De toegewezen regisseur kijkt samen met de inwoner welke wijze het beste past om de inwoner van bijstand naar werk te helpen.
Ben je op zoek naar werk? Ga dan naar de arnhem.nl . Jouw regisseur kan jou ook helpen. Weet je niet wie jouw regisseur is? Bel dan naar 0800 – 1809 om een afspraak te maken.