De iconische Koepelgevangenis in
Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur.
Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.
Bij de gemeenteraad
Het Masterplan Koepelgevangenis dat nu voorligt bij de
gemeenteraad, verschilt op enkele punten van het plan uit 2021. Zo is de oppervlakte voor horeca en bedrijvigheid verkleind en dient 32 procent van de woningbouw sociaal te zijn. Hiermee voldoet de
gemeenteaan de huidige en toekomstige behoeften van de stad Arnhem waarbij de rijke historie van de Koepelgevangenis behouden blijft.
Cathelijne Bouwkamp, wethouder stedelijke ontwikkeling: “Een bijzonder en historisch gebouw als de koepelgevangenis verdient een mooie bestemming waar zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. Ik ben blij dat we dat met deze invulling hebben gevonden. Een mooie mix aan werk, horeca en wonen waarvan een deel sociale huur. De stad blijft ontwikkelen en we zijn trots dat dit icoon van onze stad snel weer gebruikt gaat worden.”
Het Masterplan
In het Masterplan is ook de bouw van een nieuwe parkeergarage opgenomen om te zorgen voor parkeergelegenheid voor zowel de woningen als het hotel. Deze garage komt binnen de muren van het complex en is goed voor 126 parkeerplaatsen.
De ontwikkeling van dit bijzondere, beeldbepalende terrein draagt bij aan de groei en diversiteit van Arnhem, met de realisatie van 50 nieuwe woningen in verschillende categorieën, waaronder 16 sociale huurappartementen en 34 grondgebonden koopwoningen. De nieuwe woningen worden zorgvuldig ontworpen met aandacht voor duurzaamheid, energie-efficiëntie en leefbaarheid.