In Nederland wordt de verkoop van cannabis in coffeeshops onder strenge voorwaarden gedoogd. Maar de productie en aanlevering van cannabis is illegaal en wordt niet gedoogd.
De gemeente
Arnhem is aangewezen als een van de tien deelnemende gemeenten aan het experiment gesloten coffeeshopketen (hierna experiment genoemd). Het experiment start op maandag 17 juni.
Doel
Doel van het experiment is om te kijken of en hoe telers hennep en hasj, die op een legale manier geproduceerd en op kwaliteit gecontroleerd is, aan coffeeshops kunnen leveren. Ook wordt gekeken of de coffeeshops alleen producten die op een legale manier geproduceerd zijn verkopen.
Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat ook het gebruik van hennep en hasj uit de gereguleerde keten altijd risico's met zich meebrengt.
Hoe werkt het experiment
Tijdens het experiment wordt door maximaal tien geselecteerde telers gereguleerde en op kwaliteit gecontroleerde hennep en hasj geleverd aan de coffeeshops in tien deelnemende gemeenten, waaronder Arnhem. Tijdens het experiment mogen de coffeeshops in deze gemeenten alleen producten afnemen van deze telers. Het experiment bestaat uit vijf fasen:
- In de voorbereidingsfase zijn tien telers geselecteerd en bouwen zij hun bedrijf op.
- In de aanloopfase vanaf 15 december 2023 mochten telers leveren aan de coffeeshops in Breda en Tilburg. De coffeeshops mochten tijdens deze fase ook nog gedoogde producten verkopen.
- Tijdens de overgangsfase, deze start op 17 juni 2024, mogen de coffeeshops in alle deelnemende gemeenten de gereguleerde cannabis verkopen naast het gedoogde aanbod.
- Zodra de experimentfase start, de beoogde datum hiervoor is 16 september 2024, mogen de coffeeshops in de deelnemende gemeenten alleen gereguleerde producten verkopen. Deze fase duurt vier jaar en kan maximaal anderhalf jaar worden verlengd.
- De afbouwfase duurt zes maanden.
Preventie hennep en hasj gebruik
Het gebruik van hennep en hasj brengt altijd risico's met zich mee. Dat geldt ook voor de hennep en hasj geproduceerd binnen het experiment. Daarom is er ook extra aandacht voor preventie. Er worden eisen gesteld aan de verpakking en etiketten. En de coffeeshophouders informeren de consument via een bijsluiter over de effecten en gezondheidsrisico's van het cannabisgebruik.
Er wordt onderzocht wat de effecten van het experiment zijn op de volksgezondheid, preventie, criminaliteit, openbare orde en veiligheid. Het experiment wordt ook wel het wietexperiment genoemd. De uitkomsten van het experiment worden meegenomen in de besluitvorming over het toekomstige cannabisbeleid in Nederland.
Wat merken inwoners van het experiment
De gemeente verwacht dat de start van het experiment niet zorgt voor merkbare veranderingen. Af en toe stoppen er voertuigen van een transportbedrijf in de straat voor het afleveren van bestellingen bij de coffeeshop.
Meer informatie