Arnhem - In het weekend van 25 en 26 augustus 2012 is er een historisch oogstfestijn in het Openluchtmuseum te Arnhem. Het graan is geoogst en de wagen is versierd. Zo weet de buurt dat de boer zijn laatste schoven van het land heeft gehaald, maar het werk is nog lang niet gedaan.
Arnhem - In het weekend van 25 en 26 augustus 2012 is er een historisch oogstfestijn in het Openluchtmuseum te Arnhem. Het graan is geoogst en de wagen is versierd. Zo weet de buurt dat de boer zijn laatste schoven van het land heeft gehaald, maar het werk is nog lang niet gedaan.
Er wordt gedorst met vlegel, dorsrol en dorsstok, maar er is ook een machinale dorskast die wordt aangedreven door een ouderwetse tractor. Op de akker staat de imposante historische stoomlocomobiel van het museum en het land wordt geploegd. Kinderen volgen het broodspoor van de akker naar de bakker en verhalen en demonstraties geven betekenis aan vergeten woorden als wannen en repelen. Het oogstweekend wordt georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten.
Wulbonensoep en strodokken
Het aardappelveld is gerooid maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis! Op de boerderij uit Vierhouten wordt het roggestro verwerkt tot manden, smachten en strodokken. De boerin uit Varik kookt ‘maaierspannenkoeken' en stevige wulbonensoep van tuinbonen met ‘kinnebakspek' voor de arbeiders op het land, maar bezoekers mogen ook een hapje proeven.
Van de akker naar de bakker
Kinderen volgen de weg van het graan op de akker naar het brood in de winkel. Ploegen, zaaien, maaien, dorsen, malen en natuurlijk bakken. Niets smaakt lekkerder dan zo'n zelfgebakken broodje! Volwassenen komen tijdens een rondleiding van alles te weten over de cultuurgewassen die de boeren vroeger op hun akkers verbouwden.
Onrust in Finsterwolde
Het herinneringsspel in de Groninger boerderij uit Beerta vertelt over de keerzijde van de landbouwmechanisatie. De opmars van de ‘zelfbinder' had dramatische gevolgen voor de landarbeiders. Een langdurige staking in 1929 was het gevolg, maar de modernisering bleek onomkeerbaar.
Oogstbier van de museumbrouwer
De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van biologische gerst, rogge, haver en tarwe. Kom proeven, dit mollig, smaakvol èn biologisch biertje.
Natuurmonumenten & Openluchtmuseum
Het Openluchtmuseum en Natuurmonumenten organiseren twee evenementen rond de oogst. De aftrap vond plaats op zondag 5 augustus op Open Erf de Groote Modderkolk te Loenen (Natuurmonumenten) en de op Loenense Enk. De producten worden na het oogstfeest in Loenen overgebracht naar het Openluchtmuseum in Arnhem waar het wordt verwerkt tijdens het historisch oogstweekend.
Cultuurhistorisch erfgoed en natuur zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurmonumenten en het Openluchtmuseum werken nauw samen en vertellen ieder een eigen hoofdstuk van deze boeiende geschiedenis.
Informatie
Het Nederlands Openluchtmuseum is dagelijks geopend t/m 28 oktober 2012 van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: € 14,95 (volw. 13+), € 10,50 (kind 4 t/m 12 jr.), museumkaart is geldig.