Voorafgaand aan de fatale brand in De Wiltstraat 21 zijn de meldingen en klachten van buurtbewoners over overlast goed ontvangen en behandeld. Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT constateert dit en adviseert effectiever te coördineren en klachten eerder hogerop te brengen naar niveau van leiding.
Ook is de aanbeveling om te blijven informeren over hoe gewerkt wordt met melding. Het college onderstreept de beschreven gang van zaken en neemt de aanbevelingen over.
De gemeente heeft passend actie ondernomen, overtredingen geconstateerd en het handhavingstraject ingezet, stelt het evaluatierapport vast. Op verschillende manieren is geprobeerd de overlast te stoppen. Dat is desondanks niet gelukt, hoewel de samenwerking tussen de gemeente en de gemeentelijke instanties naar behoren vorm kreeg. Burgemeester Ahmed Marcouch en het college onderstrepen de analyse van het COT over de behandeling van de meldingen die voorafgingen aan de grote brand op 31 januari. Hier vielen twee dodelijke slachtoffers, door de politie is een verdachte opgepakt.
Juist het onafhankelijke onderzoeksbureau COT is aangezocht, om recht te doen aan de zware impact van deze fatale brand op alle direct betrokkenen, de wijk en de stad. Buiten deze evaluatie staan de zorgaanbieders en de politie, omdat zij niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen.
Het college neemt de aanbeveling over om het eigenaarschap per melding te beleggen, zodat overzicht wordt gegarandeerd in het werkproces dat volgt op de klacht: wie doet wat wanneer. Meldingen en klachten komen binnen bij de balie, het meldpunt dixi, email, telefonisch of mondeling bij vergaderingen en werkbezoeken en worden behandeld door afdelingen of instanties voor omgevingskwaliteit, zorg en welzijn of veiligheid. In dit geval waren als instanties met de meldingen betrokken: Omgevingsdienst Regio Arnhem ODRA, Stichting Rijnstad met Overlast en Zorg Overleg OZO en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden VGGM.
Burgemeester Ahmed Marcouch voelt mee met de slachtoffers die hij maandagavond sprak en die nog steeds in onzekerheid verkeren over hun woning. Over de aanbevelingen van COT voor de klachtafhandeling zegt hij: "Ik reken op behandelaars die ‘erop af’ gaan, dus meteen de telefoon pakken en contact opnemen met collega's, bewoners en klagers’. Marcouch vraagt ook aandacht voor de bejegening van klagers en slachtoffers en voor hoe behandelaars hen voortdurend informeren over de voortgang van de klachtafhandeling: ‘In een stad als Arnhem willen wij menselijk met elkaar omgaan. Het is belangrijk dat wij ons werk zichtbaar maken. Iedereen begrijpt dat ook wij als overheid niet kunnen toveren, maar wel verlangen de Arnhemmers terecht van ons dat wij hen op de hoogte houden van hoe wij aan het werk zijn met hun klacht of melding."