'Praat met elkaar’. Dat is het thema van de tiende editie van de Week tegen Kindermishandeling.
Van 14 tot en met 20 november zorgt de
Week tegen Kindermishandeling voor extra aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
In
Arnhem trapte wethouder publieke
gezondheid Maurits van de Geijn de campagne af door op twee scholen een speciale toolbox Huiselijk Geweld en Kindermishandeling voor docenten en leerlingen uit te proberen. Hij woonde enkele gastlessen over kindermishandeling bij: "Ieder kind verdient een fijne jeugd en een veilige plek om op te groeien."
"Dit moet stoppen"
In Nederland worden naar schatting tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er nog tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. "Ik vind dat schrikbarende cijfers, vindt Van de Geijn. "Dit moet stoppen. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. Daarvoor is het nodig om het taboe te doorbreken en erover te kunnen praten. Zodat ieder kind de hulp krijgt die het verdient."
Speciale toolbox
Praten over kindermishandeling kan moeilijk zijn. Soms weet je als professional niet hoe je het gesprek moet aanvliegen, is er twijfel of je het wel goed ziet of denk je dat jij het allemaal zelf hoort te weten. Ook lijkt er nooit een juist moment te zijn om het gesprek erover te beginnen. Daarom ontwikkelden de gemeenten Arnhem en Doetinchem, met advies van samenwerkingsverband Passend Wijs, een speciale toolbox voor basisscholen. "Die helpt kinderen om te praten over wat ze hebben meegemaakt, of hebben gezien," aldus Van de Geijn. In de toolbox zitten onder meer gesprekskaarten, boekjes en lesmethoden, die je helpen te praten over kindermishandeling. "Want kindermishandeling mag nooit normaal worden."
60 Arnhemse basisscholen
De gastlessen werden maandag gegeven op basisscholen De Ommelander en Da Vinci. Vanaf die maandag hebben zo’n 60 andere Arnhemse basisscholen de mogelijkheid om met behulp van de inhoud van de toolbox lessen te geven over huiselijk geweld en kindermishandeling. De Week tegen Kindermishandeling wordt mede georganiseerd door het
ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met
Movisie, het
Nederlands Jeugd instituut ,
Veilig Thuis , het
Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en de
Raad voor de Kinderbescherming .