Arnhem spendeert meer dan een half miljoen voor zuinig witgoed

apr 20 , 10:34 Gemeenteberichten
witgoedgemeentearnhem1
De gemeente Arnhem stelt nog eens €280.000 beschikbaar zodat 465 Arnhemse gezinnen en huishoudens hun energieslurpende witgoedaparaten, zoals wasmachines kunnen inruilen voor een zuiniger model.
Hierdoor neemt de hoeveelheid energie dat in de stad wordt verbruikt en de bijhorende kosten af. Veel energiecoaches van Energiebank Arnhem merken dat het inruilen van oude witgoed voor een stuk zuiniger model, een groot verschil maakt. Naast de inruilregeling geven energiecoaches ook adviesgesprekken en zorgen ze voor kleine maatregelen zoals tochtstrips.

Inruilactie cruciaal

Eerder werd al €360.000 uitgegeven voor minimaal 600 energiezuinige witgoedapparaten van maximaal €600. De subsidie wordt verlengd en geeft Energiebank Arnhem
de mogelijkheid om met meer witgoedaparaten, gezinnen en huishoudens met een kleinere portemonnee te ontlasten.
Cathelijne Bouwkamp, wethouder Duurzaamheid vindt de inruilactie cruciaal: “We weten hoe gezinnen en huishoudens gebukt gaan onder zware energiekosten. We moeten goed kijken wat slimme manieren zijn om die kosten zo laag mogelijk te houden. De energieprijzen zijn instabiel en nog steeds hoger dan een paar jaar terug. Een wasbeurt met een energieslurper kost gemiddeld het dubbele van een wasbeurt met een zuinig model. Arnhemmers weten door dat rekensommetje en dankzij het goede werk van de Energiebank Arnhem, de regeling goed te vinden. Dat zorgt dat we deze regeling graag verlengen.”

Verlenging

Op 21 maart 2023 heeft het college de tijdelijke subsidieregeling energiezuinig witgoed 2023/2024 gemeente Arnhem vastgesteld. Hierin is €360.000 opgenomen voor het financieren van minimaal 600 energiezuinige witgoedapparaten van maximaal €600. Met de verlenging tot 31 december 2025 zorgt de gemeente voor minimaal 465 extra witgoedapparaten.