Arnhem loopt vooruit op CO2-reductie

jun 25 , 9:30 Gemeenteberichten
co2 reductie 78
De Gemeente Arnhem bereikt belangrijke doelen in de Energietransitie. Dat blijkt uit de voorgansrapportage 'New energy made in Arnhem 2023'.
Het programma, gestart in januari 2020, heeft als doel om de CO2-uitstoot van de stad drastisch te verminderen. In de gebouwde omgeving en bij bedrijven en industrie is percentueel de grootste energiebesparing gerealiseerd.

Belangrijkste bevindingen

  • In de gebouwde omgeving is er een energiebesparing van 10 procent gerealiseerd, ten opzichte van 2017, dubbel zoveel als de tussentijdse doelstelling van 5 procent;
  • Bij de bedrijven en industrie is een energiebesparing van 12 procent (ten opzichte van 2017) tegenover het tussentijdse doel van 5 procent;
  • Rondom de mobiliteit is een reductie verwezenlijkt van 47 kT CO2 in 2023, dat is 12 procent lager dan het referentiejaar 2017;
  • In de gebouwde omgeving is een reductie verwezenlijkt van 95 kT CO2 in 2023, dat is 28 procent lager dan 2017.

    [caption id="attachment_111657" align="alignright" width="152"]
    CO2-reductie

Cathelijne Bouwkamp, wethouder duurzaamheid: “Om de energiekosten voor Arnhem laag te houden en de CO2 stevig te reduceren is het nodig dat we flink investeren in maatregelen die daaraan bijdragen. We zien hoe belangrijk het is om regelingen simpel uit te leggen en makkelijk aan te vragen. Lang aanwezig zijn in de wijken en regelmatig aanbellen, zoals we in Malburgen hebben gedaan, werkt. We moeten blijven innoveren en investeren in lokale energienetwerken om de wind in de rug vast te houden.”

Verschillende maatregelen

De afgelopen jaren heeft de gemeente sterk geïnvesteerd in verschillende maatregelen. Voorbeelden daarvan zijn de aanpak Energiearmoede zoals energiecoaches die langdurig aanwezig zijn in wijken en alle regelingen om woningen te verduurzamen, zoals de Toekomstbestendig Wonen Lening. Bedrijven worden ondersteund met Green Deals en allerlei maatregelen via arnhemzetdeknopom.nl .
Eerder werd bekend dat in de groei van het aantal zonnepanelen in heel 2023 in Arnhem boven het landelijk gemiddelde zat, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het monitoringsdashboard 'New energy made in Arnhem' is openbaar toegankelijk via arnhem.incijfers.nl
, zodat inwoners en belanghebbenden de voortgang kunnen volgen.