Arnhem investeert in extra maatregelen leefbare en veilige wijken

26 jun , 16:01 Gemeenteberichten
malburgenspeelroute6 1
Gemeente Arnhem.Malburgen speelroute

De gemeente Arnhem investeert in totaal ruim een kwart miljoen euro in concrete extra maatregelen voor leefbare en veilige wijken.

Het gaat om veertien verschillende maatregelen die allemaal als doel hebben de leefbaarheid te verbeteren en zo te zorgen voor een prettigere buurt om in te wonen.

Veilige wijk begint bij leefbare wijk

Er wordt gewerkt aan plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, aan het voorkomen van verloedering en overlast en is er aandacht voor de leefbaarheid rondom winkelcentra. Het geld voor leefbare en veilige wijken gaat naar concrete inzet in de wijk die zoveel mogelijk ook direct zichtbaar is. Door het straatbeeld zichtbaar te verbeteren op deze plekken wil de gemeente verloedering, overlast en kleine criminaliteit tegengaan. Zo wordt uiteindelijk ook overlast en criminaliteit tegengegaan. Er wordt gewerkt aan plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, aan het voorkomen van verloedering en overlast en is er aandacht voor de leefbaarheid rondom winkelcentra.

Het geld voor leefbare en veilige wijken gaat naar concrete inzet in de wijk die zoveel mogelijk ook direct zichtbaar is.

mark lauriksgem arnhem 2
Mark Lauriks, wethouder Leefbare Wijken

Mark Lauriks, wethouder Leefbare Wijken: “Een veilige wijk begint bij een leefbare wijk die groen is en waar je fijn kan wonen. Schoon, heel en veilig. Want waar de leefbaarheid van een wijk achteruitgaat, ligt criminaliteit vaak op de loer. Daarom investeren we van Noord tot Zuid op allerlei plekken en op allerlei manieren in onze wijken om die concreet en snel op te knappen en nog mooier te maken. Het mooie is dat dit gebeurt met inbreng uit de wijk zelf. Zo werken we aan de veilige en fijne woon- en leefomgeving die iedere Arnhemmer verdient.”

Plekken voor jongeren

Er is er onder andere gekeken naar plekken waar jongeren in de wijk terecht kunnen. In Rijkerswoerd is een jongerenopvang gekomen in de Nour al Houda moskee. En in Elderveld is een Jongeren Ontmoetingsplaats geplaatst achter de sporthal aan het Breezandpad. Op de Geitenkamp wordt samen met jongeren de ‘blowplek’ bij de Sperwer aangepakt. Er wordt hier gekeken naar een passende locatie voor een mobiele hangplek.

Investeren in de openbare ruimte

Er is in heel Arnhem geïnvesteerd in de openbare ruimte om verloedering en overlast tegen te gaan. Zo worden zogenoemde 'Gribusplekken' aangepakt. Dit zijn plekken waar veel sprake is van overlast en drugsgebruik. Deze plekken worden opgeknapt met groen, extra verlichting, het plaatsen van hekken of kunst. In Presikhaaf wordt bijvoorbeeld een fiets- en voetgangerstunneltje opgeknapt met hulp van collectief Koppig en buurtkinderen en -volwassenen. Zij gaan samen alle wanden beschilderen waardoor er minder snel met graffiti overheen wordt gespoten. Ook is de parkeergarage aan de Hommelseweg opgeknapt, hier is binnenkort werk van kunstenaars uit de wijk te zien. Verder worden in Malburgen gribusplekken rondom scholen aangepakt. In het Centrum gaat de gemeente aan de slag met het Johnny van Doornplein.

Verbeteren leefbaarheid rondom winkelcentra

Winkelcentra zijn het hart van de wijk, ook hier wordt de leefbaarheid verbeterd. Eerder werd al fors geïnvesteerd in winkelcentrum De Drieslag in Malburgen. Ook wordt er gewerkt aan winkelcentrum Oostburgwal in de Laar. Het doel is om het winkelcentrum te vergroenen en veiliger en aantrekkelijker te maken. Daarnaast zijn winkelpanden rondom de Steenstraat, Johan de Wittlaan en Hugo de Grootstraat aangepakt. Ondernemers worden hier gestimuleerd om hun gevel op te knappen.