Taalhuis Arnhem: beter lezen betekent meer meedoen

Foto: Rijnstad.Taalhuis Arnhem

Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven, ook in Arnhem. Het netwerk ‘Taalhuis Arnhem’ helpt inwoners de Nederlandse taal onder de knie te krijgen zodat ze beter kunnen meedoen in de maatschappij.

Die inspanning krijgt nu een extra impuls door het Convenant Vaardig Arnhem, dat op 9 april werd ondertekend. Daarin spreken alle deelnemende partijen af meer samen te gaan werken om inwoners te helpen met Nederlands.
Op de foto: Alexander van der Koevering (Rijn IJssel), Peter Peeters (Stichting PAS), Nermina Kundić (gemeente Arnhem), Maudy Hylkema (Rijnstad) en Jenny Doest (Rozet) tonen het convenant.

Meer dan de krant niet kunnen lezen

“Moeite hebben met lezen en schrijven is meer dan de krant niet kunnen lezen of lang bezig zijn met het schrijven van een brief,” aldus wethouder onderwijs Nermina Kundić. “Het betekent dat je soms lastig de juiste weg kunt vinden, omdat je geen wegwijzers kunt lezen. Dat je je kinderen niet kunt helpen met hun huiswerk. Dat je moeite hebt met het invullen van formulieren van de vele instanties, zoals de gemeente. En wat dacht je van het vinden van een baan? Dat is lastig als je niet goed kunt lezen en schrijven.”

Dicht bij de inwoners

Het Taalhuis is er niet alleen voor mensen met Nederlands als tweede of derde taal, maar ook voor inwoners met Nederlands als moedertaal. “Daarnaast zit het Taalhuis in de wijken, dicht bij onze inwoners. Zo is er een Taalhuis-spreekuur in Rozet Centrum, maar ook in Malburgen, Immerloo, Presikhaaf en Geitenkamp,” vertelt Kundić. “Mensen schamen zich er vaak ook voor en gaan situaties waarin ze moeten lezen uit te weg. Daarom werken we met taalambassadeurs. Dat zijn inwoners die zelf ooit ook moeite hadden met de taal en dus als geen ander weten waar je dan tegenaan loopt. Dankzij hen bereiken we meer mensen.”

Wethouder Onderwijs: Nermina Kundić

Extra impuls

Het Taalhuis Arnhem bestaat sinds 2017, en krijgt met dit convenant een extra impuls. Dat betekent dat alle ondertekenaars hun inzet bundelen. Het gaat naast de gemeente Arnhem om Rozet, Stichting Rijnstad, RijnIJssel en Stichting PAS. ‘Kundić: “Samen bereiken we veel meer dan allemaal afzonderlijk. Daarom leggen we onze samenwerking ook meteen voor vijf jaar vast. Ik hoop van harte dat we vele Arnhemmers hiermee kunnen helpen en dat zoveel mogelijk mensen weer mee kunnen doen,” besluit Kundić. “Zodat boodschappen doen een stuk makkelijker wordt. Zodat je brieven van de gemeente of van het energiebedrijf gewoon kunt lezen en begrijpen. En dat je ernaar uitkijkt om samen met je kind een boekje te lezen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen