Arnhems Meisje voor John Jansen, voorzitter Nabij

Foto: Facebook.Ahmed Marcouch

Het Arnhems Meisje is als bronzen beeldje voor wie lang, actief en baanbrekend actief is voor de Arnhemse samenleving. Een totaal verraste John Jansen heeft van burgemeester Ahmed Marcouch het Arnhems Meisje gekregen.

De voorzitter en oprichter van Stichting Eenzame Dood|Nabij kwam naar De Bakermat voor het tienjarig bestaan van de organisatie die eenzame mensen begeleidt in hun laatste fase.

Laatste levensfase begeleid

Het tienjarig bestaan van de stichting Nabij, die John Jansen in 2014 heeft opgericht en als drijvende kracht ook voorzit, werd in Wijkcentrum De Bakermat (Burgemeesterskwartier) gevierd met vrijwilligers en partners in de palliatieve zorg. Bij Nabij zijn veertig vrijwilligers actief die mensen met nauwelijks een netwerk ondersteunen, zodat zij niet alleen hoeven te sterven. Bij elkaar zijn deze tien jaar ruim driehonderd mensen in hun laatste levensfase begeleid. Vaak is hun verhaal opgeschreven en is hun laatste wens vervuld.

Glans

In zijn rol als vrijwilliger in een hospice merkte John Jansen dat de voorzieningen voor palliatieve zorg niet altijd aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van mensen die nauwelijks een sociaal netwerk hebben. De vrijwilligers nemen hen uit, komen op bezoek, koken, waken en zo nodig begeleiden zij hen naar een hospice. Zijn stichting Nabij zoekt nu ook een hospice voor verslaafde dakloze mensen.
John Jansen wordt niet alleen geraakt door onrecht, maar bedenkt oplossingen, schrijven de mensen die hem hebben voorgedragen. Burgemeester Marcouch, die vorige week wijkagent Frank Daeseleer prees voor zijn naastenliefde, heeft oog voor de mensenkennis die hij ook bij John Jansen ziet, zegt over de waarde van John Jansen’s werk met zijn team: “Wie teruggetrokken wil leven, wil vaak niet ook nog alleen sterven. Je moet dit als vrijwilliger wel aankunnen. En je moet door het verval heen de glans van het unieke individu zien.”

Arnhems meisje

Het Arnhems meisje is ontworpen door Joop te Riele. Het levensgrote beeld van het ranke meisje staat in de wijk De Weerdjes, vlak bij de Rijn. Ook schrijver Koos van Zomeren, drummer Pierre Courbois, wethouders Joke van Doorne en Bob Roelofs en nog geen jaar geleden kampioen marathon Anne Luijten kregen het Arnhemse Meisje uitgereikt. Laatst kreeg wijkagent Frank Daeseleer, ‘Ome Frank’ bij de kinderen van Ome Joops Tour, het Arnhems Meisje voor 45 jaar politiewerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen