Ramadan groet van burgemeester

Foto: Stichting De Vrije Tafels

Hier volgt een groet van burgemeester Marcouch aan alle Arnhemmers tijdens de Ramadan.

Op 23 maart vasten toevallig dit jaar ook katholieken (veertig dagen, in verschillende varianten) en joden (dag voor Poerim).

Beste Arnhemmers, beste moslims,

“Wereldwijd begint de vastenmaand Ramadan en bereiden ook in Arnhem onze moslims zich voor op de heilige periode, om de openbaring van de Koran indringend te beleven en de betekenis voor ons hedendaags leven te doordenken en te vieren.
Ook voor mijzelf is de Ramadan een rijke tijd waarin vasten mijn dagelijkse routine ontregelt en de geestelijke ruimte geeft om mij te verwonderen over Gods scheppingskracht, die ons inspireert tot horen, zien en handelen; met een bescheiden gemoed en dankbaar voor alle leven.”

Delen met elkaar

“Wat hebben wij zo bezien veel om over na te denken en te delen met elkaar. Wij hebben beleefd hoe hulpvaardig wij worden als slachtoffers van aardbevingen en oorlogen onze hulp vragen. ‘s Nachts zag ik in Arnhem overal de lichten branden, bij Arnhemmers die meelevend goederen verzamelen voor Marokko, Turkije en Syrië; heel Nederland leefde mee en doneerde. En tegelijk hebben wij ondervonden hoe grievende beledigingen van wat ons het dierbaarst is, ons dermate tergde en verdrietig maakte, dat bij sommigen het hoofd helaas verduisterd raakte door alle emoties. Het zijn niet de ogen die blind raken, maar de harten diep in onze boezems, leert de Koran.”

Leren

“Leren, dat is de missie die onze moslims in Arnhem als vanzelf voor de geest krijgen als zij hun dierbare koranboek openslaan, wat ik zelf ook dagelijks doe. De Ramadan is de beste tijd om met ons hart geopend onze eerste opdracht te doorleven: Iqra. Met deze eerste woorden voor het eerste gebod van de openbaring leren wij hoe wij naar onze aard beschaafd en barmhartig reageren op barbaarse polarisatie.”

Hernieuwde inzicht

“Ik vermoed dat de gebeurtenissen leiden tot het hernieuwde inzicht dat de Koran, beschermd door Allah, nooit te verbranden valt. Dat is het wonder van de profeet Mohammed (vzmh) en wij vieren dit besef tijdens de Ramadan. Ik wens dat bij iedereen in deze tijd van afzien, volharding en bezinning het besef beklijft dat iedereen vrij is geboren, opdat de ene mens niet hoeft te buigen voor de andere. Ik hoop dat deze maand van verzoening en vergeving ons allen inspireert tot de veiligheid, waardigheid en vrede die thuis begint en die wij uitdragen aan onze tijdgenoten in Arnhem en ver daarbuiten.
Ik wens u een geestelijk rijk gevoede heilige maand toe, op dat Allah uw gebeden voor vrede mag accepteren voor alle mensen. Ramadan Moubarak!

Hartelijke groet, Ahmed Marcouch”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen