Nierprofessor Jack Wetzels verrast met koninklijke onderscheiding

Foto: Gemeente Arnhem

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om prof. dr. J.F.M. (Jack) Wetzels te benoemen tot Lid in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De verraste Wetzels ontving de onderscheiding in het congrescentrum van Papendal.

Wetzels kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn wetenschappelijke verdiensten aan het Universitair Medisch Centrum Radboudumc op de afdeling Nierziekten.
Burgemeester Marcouch brak in bij het symposium waar de bescheiden professor en hoogleraar afscheid nam van de nefrologen en andere collega’s die decennia lang jaarlijks door hem waren bijgeschoold. Veel binnenlandse en buitenlandse collega’s die steunbrieven schreven, waren hier spreker voor ruim 200 deelnemers. Marcouch werd bij zijn onverwachte komst vergezeld door de echtgenote van Wetzels.

Gered

Ahmed Marcouch prees Jack Wetzels om zijn levensreddende kennis: “Niemand zei het mooier dan uzelf: Als mensen merken dat zij genezende zijn, worden zij opnieuw geboren.” En Marcouch vindt Wetzels weerwoord van teamwerk veelzeggend: “Dit tekent Jack Wetzels. De onderscheiding die hij ontvangt is in feite ook bedoeld voor de verpleging, zorgmedewerkers en andere medewerkers om hem heen in Radboudumc.”

Bewondering

Marcouch bewondert daarnaast Wetzels’ durf om kritisch te zijn over medicijnkosten. Wetzels vond uit dat een medicijn voor een half miljoen euro per jaar dat levenslang gebruikt zou moeten worden, slechts drie maanden nodig was om de ziekte in principe te stoppen. Met zijn kritiek wilde Wetzels de internationale toezichthouders en Big Pharma bij de les houden. Marcouch: “Zo heeft u onze zorg verdedigd en onze patiënten gered.”
Bovendien was Wetzels’ moed legendarisch om met huisartsen tot kortere wachttijden te komen. Marcouch over het onderzoek van Wetzels naar doorverwijzingen van huisartsen: “Een eyeopener. Veel verwijzingen naar de nefroloog bleken te zijn vervangen door meer kennis bij onze huisartsen, ook dankzij de mogelijkheid om als huisarts de nefroloog digitaal vragen te stellen. Zo wordt lang en pijnlijk wachten vol leed en onzekerheid opgelost voor patiënten en hun geliefden,” stelt Marcouch waarderend voor hij de versierselen op spelt.

Koninklijke onderscheiding aanvragen

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Ik hoop op veel aanvragen voor koninklijke onderscheidingen, dat de Arnhemmers de mensen aan wie zij zich willen optrekken in alle kringen vinden, van wetenschappers tot vrijwilligers in zorginstellingen en van helpers bij hulpverlening tot dichters en dansers.”
Op www.arnhem.nl/lintje staat wat nodig is voor de voordracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen