Arnhem kiest voor Ja/Ja-reclamesticker

Foto: FolderKiezer

Vanaf 1 juli mogen ongeadresseerde reclamefolders in Arnhem alleen worden bezorgd bij brievenbussen met een ja/ja-sticker. Dat betekent dat iedereen die geen sticker op zijn brievenbus heeft geplakt ook geen reclamefolders meer zal ontvangen.

Wethouder Bob Roelofs: “We willen het papierafval in Arnhem stevig terugdringen. Dat past bij onze missie voor een schoon, heel en veilig Arnhem. Uit onderzoek blijkt dat veel reclamefolders ongelezen de prullenbak in gaan. Daarom stellen we een nieuwe norm. Reclame in je brievenbus krijgen is gewoon mogelijk, maar je moet er dan wel bewust voor kiezen, in plaats van de huidige situatie, waarin je heel bewust moet aangeven dat je geen reclame wil.”

Groot succes

De ja/ja-sticker is al langere tijd ingevoerd in onder andere Amsterdam en Utrecht. Onlangs werd ook bijvoorbeeld in Zwolle, Houten en Eindhoven op een vermindering van papierafval ingezet. In Amsterdam heeft de ja/ja-sticker naar schatting tot 10 procent minder papierafval opgeleverd sinds het gebruik ervan.
Roelofs: “We kunnen echt stappen maken in het verminderen van de afvalproductie in Arnhem. Zo leveren we met een simpele stap een goede bijdrage aan een schonere stad en een schonere wereld. Een actueel onderwerp dat mij persoonlijk ook aan het hart gaat.”

Stickers

De ja/ja-sticker, voor mensen die wel reclamefolders willen, zal verkrijgbaar zijn aan de balies van het Stadhuis en Loket Zuid. Ook biedt de folderbezorger de mogelijkheid een sticker te bestellen De functie van de nee/ja-sticker zal verdwijnen. Inwoners die geen reclamefolders en geen huis-aan-huisbladen willen ontvangen kunnen nog steeds de nee/nee-sticker op hun brievenbus plakken. De gemeenteraad ging tijdens de raadsvergadering van 29 maart 2023 met een ruime meerderheid akkoord met het voorstel om de ja/ja-sticker in Arnhem in te voeren. Om alle Arnhemmers te laten wennen aan de nieuwe situatie wordt het gebruik van de sticker per 1 juli 2023 ingevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen