Bewonersinitiatief Moes neemt intrek in portiersgebouw Het Zijdekwartier

Foto: Stichting Moes

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, KlokGroep en Stichting Moes Arnhem hebben hun samenwerking bekrachtigd met de ondertekening van de bruikleenovereenkomst voor het gebruik van het portiersgebouw op het voormalige terrein van de Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem (ofwel ENKA). Ontwikkelaars BPD en KlokGroep, verenigd in een V.O.F. en eigenaar van het oude ENKA-terrein, stellen hiermee het portiersgebouw voor in eerste instantie twee jaar beschikbaar aan Moes.

Met de komst van bewonersinitiatief Moes naar het portiersgebouw wordt de sociale functie die het gebouw vroeger had weer teruggebracht naar deze locatie. Als hart van de buurt én plek waar mensen elkaar ontmoeten.

De kracht van Moes

Chrétien van Essen en Niek Gerritsen, namens V.O.F. Ontwikkelingscombinatie BPD/KlokGroep: “Wij zijn erg blij met dit buurtinitiatief. Zo voegt Het Zijdekwartier nu al waarde toe aan de omliggende wijken en andersom. Het portiersgebouw is straks niet alleen de entree  naar de nieuwe wijk maar ook een plek waar nieuwe bewoners hun buren leren kennen.”
Marloes Tap, initiatiefnemer van Moes, vult aan: “De kracht van Moes is dat we op een ondernemende manier vanuit de buurt starten. Bottom-up en met een duidelijke visie. De maatschappelijke uitdagingen van vandaag, bijvoorbeeld  op het gebied van zorg, energie, eenzaamheid en kansengelijkheid, kunnen we samen aanpakken door de kracht van lokaal en nabijheid te benutten. Cruciaal hiervoor is een gezellige plek waar iedereen graag komt en iets te halen of te brengen heeft.”

Een nieuwe ontmoetingsplek voor iedereen

Moes opent haar deuren in het begin van het nieuwe jaar en maakt, samen met de wijk Velperweg en omgeving, van het portiersgebouw weer een fijne ontmoetingsplek waar iedereen zich thuis en welkom voelt. Je kunt er vijf dagen per week terecht voor een kopje koffie en de krant, een middag werken en verschillende activiteiten voor jong en oud. Er kan worden vergaderd, buurtgenoten kunnen er spelen met hun kinderen, elkaar ontmoeten en elkaar helpen. Het portiersgebouw wordt hierdoor weer een verbindende factor tussen de scholieren en studenten om de hoek, bedrijven en zorginstellingen uit de wijk, bewoners uit de omliggende bestaande buurten én de toekomstige bewoners van de nieuwe woningen op het oude ENKA-terrein; Het Zijdekwartier.

Over Het Zijdekwartier

Het voormalige terrein van de kunstzijdefabriek, gelegen in Arnhem-Noord achter de Velperweg, wordt de komende jaren getransformeerd tot een nieuwe, groene, parkachtige woonwijk met een divers woningaanbod. In totaal komen er tussen de 550-600 woningen voor verschillende doelgroepen. Van starters tot gezinnen en senioren, in zowel het huur- als koopsegment. Het portiersgebouw, het enige tastbare gebouw dat nog over is van de oude fabriek, blijft behouden. Het krijgt in Het Zijdekwartier wederom de functie van dé ontmoetingsplek voor jong en oud.
Het Zijdekwartier wordt ontwikkeld door BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en KlokGroep. In het laatste kwartaal van 2023 wordt gestart met de verkoop van de woningen.

Over MoesMoes

Stichting Moes Arnhem is een ondernemend bewonersinitiatief, waar een mengelMoes van mensen samenkomt voor verbinding met elkaar en met de natuur. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen zich thuis en welkom voelt. Bij Moes krijgen sociale activiteiten een betaalbare en toegankelijke plek in de buurt en kunnen buurtbewoners samen bijdragen aan en meedoen met buurtvergroening. Moes wil bijdragen aan een leefbare buurt en stad. De gemeente Arnhem is nauw betrokken bij de opstart van Moes gezien hun beleid om samen met bewoners en organisaties op zoek te gaan naar kansen en verbeteringen in de wijk.
Ga voor meer informatie over Moes naar www.moesarnhem.nl.

Over BPD

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland. Het bedrijf is werkzaam vanuit vier kantoren, gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van bijna 375.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD ‘BPD Woningfonds’ op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. Naast Nederland is BPD ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit tien kantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung. Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd.de.

Over KlokGroep

Nederland staat bol van traditie én innovatie. Een fijn land om in te leven. Want hoe druk bevolkt ons kleine landje ook is, de ontwikkelaars en bouwers van Nederland weten het toch voor elkaar te krijgen om kwalitatief goed wonen & leven bereikbaar te maken.
KlokGroep pakt hierin graag de voortrekkersrol op. We denken verder en doen meer; de basis van onze brede dienstverlening. We zijn gespecialiseerd in het volledige traject: initiëren – ontwikkelen – bouwen – wonen – onderhouden – beheren. We bedienen onze opdrachtgevers in een continu proces en ontwikkelen steeds weer nieuwe bouw- en verduurzamingsconcepten. Innoveren is meer en meer onze tweede natuur. Daar leren we voortdurend van en het zorgt ervoor dat het geheel nog beter is dan de som der delen. Door onze specialismen kunnen we echt bijdragen aan een leven lang woon- en werkcomfort. Dat hoort bij ons, omdat we het met onze wendbare structuur, samen en transparant voor onze klanten regelen. Zo doen we dat bij KlokGroep. Ga voor meer informatie over KlokGroep naar www.klokgroep.nl.

Onderschrift foto’s:
Foto 1: Gezamenlijke toost op de samenwerking (beeld: BPD, met v.l.n.r. Kristel de Groote (Moes), Chrétien van Essen (BPD), Marloes Tap (Moes) en Niek Gerritsen (KlokGroep))
Foto 2: Aankondiging Hier komt MOES, de gezelligste ontmoetplek van Arnhem (beeld: BPD)

Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, KlokGroep en Stichting Moes Arnhem 

“Een nieuwe ontmoetingsplek voor jong en oud op het oude ENKA-terrein”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen