Oranje gebouwen voor stoppen van geweld tegen vrouwen

Foto: Gemeente Arnhem

Vanaf 25 november tot en met 10 december kleuren vele Arnhemse gebouwen en locaties oranje. Niet omdat het Nederlands elftal speelt, maar om aandacht te vragen voor de bestrijding van alle vormen van geweld tegen vrouwen, en femicide in het bijzonder.

Oranje is de kleur van de internationale campagne ‘Orange the World’, over het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Het Stadhuis, het Provinciehuis, molen De Kroon, bibliotheek Rozet, Focus filmtheater, hotel Haarhuis, de John Frostbrug, de fonteinen op de Markt: een greep uit de gebouwen en locaties die oranje worden aangelicht. Ook hangen er door heel Arnhem banieren en affiches. De Nederlandse campagne start dit jaar in Almere, waar onder meer Olcay Gulsen bij de opening te gast is.

‘Belaagd’

In Arnhem ging de campagne vrijdagavond van start, in het Stadhuis. Daar geeft burgemeester Ahmed Marcouch het Arnhemse startsein voor de campagne. Ook waren er diverse sprekers en is er muziek. Iedereen was welkom. Op zondag was er een muziek- en dansuitvoering in het Stadstheater en woensdag draait ‘Belaagd’ in Focus Filmtheater. In de documentaire Belaagd vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Aansluitend is er een zaalgesprek.

Expositie ‘Voltooid Herstelde Tijd’

Gedurende de campagne staat op de Jonas Daniël Meijerplaats en in het Stadhuis de expositie ‘Voltooid Herstelde Tijd’. Daarin staat niet het geweld zelf maar het herstel daarna centraal. Orange the World wordt op zaterdag 10 december 2022 afgesloten met onder meer een toneelvoorstelling in Rozet. Enkele vrouwen vertellen daar ook over hun eigen nare ervaringen. Wethouder Maurits van de Geijn is bij de afsluiting aanwezig. “Geweld tegen vrouwen en meisjes is verschrikkelijk en absoluut onacceptabel,” zegt Van de Geijn. “Je kunt je bijna niet voorstellen wat het is om zulk fysiek en geestelijk geweld mee te maken en welke impact dat op je leven heeft. Dat móet stoppen. Daarom zetten we ons als gemeente in om geweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken. En doen wij mee aan Orange the World en proberen we met diverse activiteiten hier aandacht voor te krijgen.”

Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs bijna de helft van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen was vrijdag 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen.

Orange the World

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap was op vrijdag 25 november en eindigt op zaterdag 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.
In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen