Gemeente stuurt niet langer op het slopen van de Paasbergflat

Foto: Paasbergflat-Wellestein

De gemeente richt zich niet langer op het slopen van de Paasbergflat om het gebied er omheen verder te ontwikkelen. Wel is het gebied volgens de gemeente nog steeds geschikt voor de bouw van woningen.

Hiervoor is een bestemmingswijzing nodig, maar de erfpachter van de flat weigert vooralsnog een integriteitstoets.

Gemeente pakt nu regie

Samen met omwonenden heeft de gemeente gekeken naar de mogelijkheden voor extra woningbouw op de plek van de Paasbergflat en de directe omgeving daarvan. Nader onderzoek wijst uit dat de sloop van de flat niet veel extra woningen oplevert en tevens leidt tot een financieel tekort. Een deel van de omwonenden wil daarnaast graag dat de flat blijft staan. De gemeente stuurt daarom niet meer actief op het slopen van de Paasbergflat voor de ontwikkeling van het gebied rondom de flat.
Dat schrijft het college vandaag in een brief aan de gemeenteraad over de voortgang van de ontwikkeling van de Paasbergflat en directe omgeving. Ook schrijft het college dat zij van mening is dat de Paasbergflat en het gebied rondom de Paasbergflat geschikt is voor woningen. Voor het ombouwen van de Paasbergflat tot appartementencomplex is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De huidige erfpachter weigert echter vooralsnog mee te werken aan het integriteitsonderzoek en dat is wel een belangrijke voorwaarde om een volgende stap te nemen in de ontwikkeling van het gebied. Daarom neemt de gemeente nu zelf het initiatief om het bestemmingsplan te wijzigen naar wonen. Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Arnhem kent grote woningnood. Het is belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen bijkomen in onze stad. De voormalige zorgflat staat leeg en daarom pakt de gemeente nu regie.”

Wijziging bestemmingsplan

Op de Paasbergflat en omgeving Kloosterstraat rust sinds begin dit jaar de Wet voorkeursrecht gemeenten. Wanneer een gebouw te koop wordt aangeboden, heeft de gemeente het recht om als eerste het pand te kopen. Zo houdt ze de ontwikkeling van het gebied in eigen hand. De erfpachter heeft tot nu toe het pand niet aangeboden aan de gemeente.
De gemeente bereidt inmiddels een wijziging van het bestemmingsplan voor de Paasbergflat voor en legt dit binnenkort aan de raad ter besluitvorming voor. Daarnaast wil de gemeente ook het gebied rondom de flat verbeteren. Zo stonden er 32 bejaardenwoningen van Portaal. Deze corporatie is van plan om hier appartementen te realiseren. Daarvoor moet nog een plan uitgewerkt worden en het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen