Gemeente geeft organisatie Sonsbeek-tentoonstelling meer tijd voor jubileum-editie

Foto: Gemeente Arnhem

Het is niet haalbaar om de jubileum-editie van de Sonsbeek-tentoonstelling in 2024 door te laten gaan. Tot dit advies komt onderzoeksbureau BMC.

Het Arnhemse gemeentebestuur neemt de conclusies over en noemt 2025 realistischer. Dat biedt tijd en ruimte om de organisatie voor deze tentoonstelling op orde te krijgen.

Extern onderzoek

Eind september meldde het college van b en w een extern onderzoek te hebben gevraagd naar de haalbaarheid van een jubileumeditie in 2024 en naar de toekomstbestendigheid van zowel Sonsbeek als State of Fashion, die onder een stichting vallen. De eerste vraag is hiermee beantwoord. Over het tweede deel verwachten we in februari 2023 de nadere uitkomsten.
BMC noemt Sonsbeek in 2024 niet realistisch, zowel inhoudelijk, financieel als organisatorisch. Dat komt onder meer doordat in dat jaar ook een editie van State of Fashion op de planning staat. Verder is er na het vertrek van het curatorenteam bij Sonsbeek geen concreet plan en kost het tijd om nieuwe curatoren aan te trekken. Ook onderzochte alternatieven voor 2024 zijn niet wenselijk, zegt BMC. Volgens het onderzoeksbureau hebben bestuur en organisatie de tijd nodig om lering en conclusies te trekken uit het proces en het recente vertrek van het curatorenteam. Daarna kunnen een opdracht en ambities voor een nieuwe Sonsbeek-editie worden geformuleerd. Intussen gaat BMC door met deel twee van haar onderzoeksopdracht naar een toekomstbestendige organisatie.

Financiële bijdrage van gemeente Arnhem cruciaal

Cathelijne Bouwkamp, wethouder cultuur: “We vinden Sonsbeek van groot belang voor Arnhem en nemen daarom de adviezen en conclusies van BMC over. We willen de komende editie een jaar opschuiven. Dat biedt de organisatie meer tijd om aan de slag te gaan met de uitkomsten van dit onderzoek. Nadeel is dat ze zo niet bijdraagt aan het jubileum van het stadspark in 2024, maar een extra jaar kan leiden tot een sterkere Sonsbeek-tentoonstelling. Ook biedt het ruimte voor de organisatie van State of Fashion en voorkomen we dat deze twee voor Arnhem belangrijke evenementen in hetzelfde jaar plaatsvinden.”
Volgens BMC is een financiële bijdrage van de gemeente Arnhem cruciaal voor een komende editie. Het college onderschrijft dit en adviseert de gemeenteraad de middelen voor de jubileum-editie in de conceptbegroting te handhaven. In april 2023 volgt naar verwachting een concreet voorstel richting de raad.
Het BMC-rapport en de raadsbrief zijn te lezen op de website van de gemeenteraad.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen