Aan de Slag: Duurzamheidsmarkt op 15 oktober en opening van de EnergiePUNT Malburgen op 21 oktober

Foto: Gemeente Arnhem

De komende periode staat bij iedereen in het teken van de energierekening. Met de actie Arnhem Aan de Slag willen we laten zien hoe je die rekening omlaag kunt krijgen met de tips en adviezen hieronder.

Kom op zaterdag 15 oktober naar de Duurzaamheidsmarkt in Hoogkamp-Gulden Bodem-Sterreberg voor allerlei acties. Ook is er de opening van de EnergiePUNT Malburgen op 21 oktober (zie hieronder).

Hoogkamp -Gulden Bodem-Sterrenberg Duurzaamheidsmarkt op 15 oktober

Op zaterdag 15 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur kun je even langsgaan bij de Hoogkamp – Sterrenberg Gulden Bodem Duurzaamheidsmarkt! Kom samen met je buren naar het veldje voor de deur bij bakker Hilvers, Jozef Israelslaan –(tussen de Van Goghstraat en de Jan Vethstraat) voor informatie over het isoleren van je woning en andere informatie over duurzaam leven en energie besparen! Er is ook lekkere koffie en wat te eten ;). Het evenement vormt onderdeel van de campagneweek ‘Arnhem Aan de Slag’.
Op de Duurzaamheidsmarkt staan diverse kramen met informatie over:
– gevelisolatie
– dubbelglas
– (hybride) warmtepompen
– het Buurt Energie Systeem
– deelauto’s
– biodiversiteit
– subsidies
Stel je vragen aan experts en ervaringsdeskundige buurtgenoten of laat je gewoon inspireren. Ook lopen er mensen die lid zijn van de werkgroepen Hoogkamp Energie en Sterrenberg Gulden Bodem Energie én van Arnhem Klimaatbestendig. Je kunt hen spreken over de plannen en acties voor de wijk.

Opening EnergiePUNT Malburgen op 21 oktober

Tijdens de ‘Arnhem aan de Slag’ weken wordt op vrijdag 21 oktober om 10:00 uur het nieuwe EnergiePUNT Malburgen feestelijk geopend in buurtcentrum De Fresh (Dovenetellaan 24a). Je kunt bij het EnergiePUNT Malburgen terecht voor al je vragen over energie. Denk bijvoorbeeld aan informatie over het verduurzamen van je woning, het aanmelden voor de gratis energiecoach en het aanvragen van de Energietoeslag en alles wat daar tussen zit. Na de opening is er wekelijks een spreekuur op de maandag van 13,00-16,00 uur en op de vrijdag van 9.00-11.00 uur. We zien je graag!

Besparende klustips (die je goed zelf kunt doen)

Muurisolatie

  • Wil je aan de slag met het isoleren van je muren? Kijk op Muurisolatie – Regionaal Energieloket voor tips en adviezen.
  • Vloerisolatie
    Heb je last van koude voeten? Dan is vloerisolatie misschien iets voor jou! Kijk op Vloerisolatie – Regionaal Energieloket voor tips en adviezen.
  • Isolerend glas
    Ga je jouw ramen binnenkort vervangen? Kijk op Isolerend glas – Regionaal Energieloket voor tips en adviezen over isolerend glas. Ben je dat niet van plan dan is isolatiefolie aan de binnenzijde van de ramen misschien iets voor jou.
  • Tochtstrips plaatsen
    Begin met de deuren en ramen. Denk ook aan een brievenbus borstel en het luik van je kruipruimte. Bekijk hier in het filmpje hoe je dit doet.
  • Kitten van naden
    Als je zelf naden en kieren dichtmaakt, betaal je alleen de kosten van het materiaal. Die heb je zo terugverdiend met een lagere energierekening. Check hier het inspirerend filmpje van Jarl en Brigitta uit de Geitenkamp die een ‘buren-challenge’ aangaan om hun energieverbruik te verminderen. Kijk op Naden en kieren dicht voor minder tocht | Milieu Centraal voor tips en adviezen.
  • Waterbesparende douchekop
    Plaats een waterbesparende douchekop. Als je daarnaast ook nog korter en minder vaak doucht bespaar je daarmee water én gas!
  • Gordijn ophangen
    Dikke gordijnen hangen op plekken waar veel koude lucht naar binnen komt voorkomt dat koude lucht zich verspreidt over de ruimte. Je kunt gordijnen hangen voor het raam maar ook op de gang bij de trap naar boven toe.
  • Radiatorfolie plaatsen
    Er ontsnapt dan minder warmte naar buiten via de muur. Houd radiatoren vrij van meubels zodat de warmte zich goed kan verspreiden door de ruimte. Bekijk hier het filmpje.
  • Radiatorventilatoren
    Als je een radiatorventilator aan de onderkant van de radiator plakt, bespaar je energie: je kamer wordt sneller warm doordat de warme lucht zich sneller verspreidt. Kijk op Bespaartips verwarming | Milieu Centraal voor meer informatie en tips.
  • Vervang gloeilampen door ledlampen
    Wacht niet tot ze kapot zijn. Hoe eerder je vervangt hoe sneller je bespaart. Het nadeel is dat je ze wel eerst moet aanschaffen en dat kost geld. De besparing is echter groot en je verdient het dus terug. Bekijk hier het filmpje over ledlampen.
  • Deurdrangers plaatsen
    Een deurdranger helpt je bij het dichthouden van de deur. Zo blijft de warmte in de ruimte.
  • Radiatoren regelmatig ontluchten
    Als er teveel lucht in de leidingen zit werkt de verwarming niet optimaal. Dit kost extra energie.
  • Stekkerdoos met schakelaar
    Een stekkerdoos met schakelaar kan je helpen om je apparaten uit te zetten en niet op stand-by. Dat scheelt energie.
  • Met eenvoudige maatregelen kan je al snel veel energie besparen, zonder veel geld uit te geven. Hieronder een aantal handige weetjes. Voor meer lees hier snel verder!

Energieslurpende apparaten

Wist je dat er apparaten in je woning staan die onnodig energie kosten? Lees hier welke 6 energieslurpers je gemakkelijk aan kunt pakken om je energieverbruik te verlagen. De energieslurpers lees je ook terug in de Bespaartips Arnhem Aan.

Oplossingen voor de verduurzaming van je woning

Check hier voor innovatieve oplossingen voor het verduurzamen van je woning: 150 innovaties – 150+ innovaties – Uptempo!

Besparen als huurder

Op Arnhem Aan staan handige tips. Check hier: Tips (arnhemaan.nl). Zo verlaag je het energieverbruik en vergroot je het comfort in huis. Laat je inspireren door de buren Brigitta & Jarl: (274) Brigitta en Jarl dagen elkaar uit! – YouTube of serie tips van Ties: (274) Het Ernhems kwertet: De tip van Ties – Radiatorfolie – YouTube. Bekijk hier de Bespaartips Arnhem Aan.

VvE’s

Is je huis onderdeel van een VvE? Dan is het vaak lastiger om energiebesparende maatregelen te nemen, maar daarmee niet minder belangrijk! Lees hier onze 5 tips voor het verduurzamen van je VvE:
Woon je in een VvE met verduurzamingsplannen? Neem contact op met het Energieloket Arnhem via [email protected] of 026-377 3777, want we ondersteunen ook VvE’s met verduurzamen. Check hier: Verduurzamen voor VvE’s (arnhemaan.nl).

Verduurzamen monumenten

Monumenten zijn vaak niet zo energiezuinig. Het nemen van energiebesparende maatregelen is daarom interessant, maar kan vanwege restricties wel een puzzel zijn. Lees hier voor tips en meer informatie over het verduurzamen van je monumentale woning of neem contact op met het Energieloket Arnhem via [email protected] of 026 377 3777. Laat je inspireren door Kees en Sabina.

Subsidies

Ga je investeren in isolatie of ventilatie? Bekijk hier alle leningen, subsidies en belastingvoordelen.

Meer informatie?

Behoefte aan verdiepende informatie over energiebesparende maatregelen? Of uitleg over je energierekening? Lees dan verder op de kennisbank van het Regionaal Energieloket.

Gratis advies aan huis

Hulp nodig met energie besparen in huis? Plan een gratis afspraak in met een Energiecoach (arnhemaan.nl). De energiecoach geeft je persoonlijk advies over de mogelijkheden in je woning. Hij installeert ook gratis bespaarproducten. Laat je inspireren door energiecoach Yasar: Bespaar met energiecoach Yasar (arnhemaan.nl).

Woonwensencoach

Wil je aan de slag met het verduurzamen van je koopwoning maar weet je niet goed waar te beginnen? Plan een gratis afspraak met de Woonwensenscan en coach (arnhemaan.nl). Met een rondje door je huis samen met de coach weet je waar je het beste als eerste aan de slag kan . Laat je inspireren door Frank: Met een heatpipe besparen op gas (arnhemaan.nl).

Energiescan of maatwerkgesprek voor ondernemers

Weet je als ondernemer of vereniging niet goed waar je moet beginnen met energie besparen? Misschien is een energiescan voor bedrijven of een maatwerkgesprek over de financiering van duurzame opwek wat voor jou. Kijk voor alle mogelijkheden op www.arnhemaan.nl/mogelijkheden of neem contact op via [email protected].

Geldzorgen

Bij problemen met de energierekening en geldzorgen kun je als Arnhemse ondernemer gratis financiële hulp op maat krijgen via Arnhem.nl/Loket Geldzaken en Ondernemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen