Geldzorgen? Hier krijg je hulp en ondersteuning

Foto: Gemeente Arnhem

De hoge energierekeningen en de stijgende kosten kunnen een probleem voor jou vormen. Als dat zo is dan kun je hier zien welke hulp je kunt krijgen.

Het overzicht zal telkens worden bijgewerkt zodra er nieuwe maatregelen bekend zijn. Hulp vragen is in ieder geval de eerste stap om een oplossing te zoeken. Hieronder tref je een overzicht van de mogelijkheden.

Energietoeslag

Heb je een laag inkomen? Dan kun je in Arnhem in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag van €1.550. Dit bedrag bestaat uit een toeslag van de overheid van €1.300 met daarbovenop nog een extra wintertoeslag van € 250 van de gemeente Arnhem.
De toeslag hoef je niet terug te betalen. Vraag de toeslag aan via www.arnhem.nl/energietoeslag.

Financiële ondersteuning bij een laag inkomen

Er zijn verschillende voorzieningen waar je gebruik van kunt maken als je een laag inkomen hebt. Naast landelijke regelingen zoals huur- en zorgtoeslag kun je bij de gemeente terecht voor bijvoorbeeld woonkostentoeslag, een collectieve zorgverzekering maar ook regelingen voor brillen, hoortoestellen, babyuitzet en de PlusBus. Bekijk het overzicht van regelingen voor ondersteuning bij een laag inkomen.
Voor hulp bij het vinden van werk of het aanvragen van een uitkering kun je terecht bij ‘Werk en Inkomen’.
Meer informatie hierover vind je op www.arnhem.nl/werkeninkomen. Bellen kan via telefoonnummer 0800-1809.

Hulp voor ondernemers en andere organisaties

Ben je ondernemer uit Arnhem en maak je je zorgen over jouw financiële situatie? De gemeente kan jou gratis helpen om grip op jouw financiën te krijgen. We kijken welke hulp of financiële ondersteuning mogelijk is. Via de gemeente kun je ook gratis hulp en advies krijgen van professionals uit het bedrijfsleven. Meer informatie vind je op www.arnhem.nl/geldzakenondernemers of via telefoon: 026-3774900
Ben je een instelling of organisaties gelieerd aan de gemeente, zoals een (buurt)vereniging, sportclub of culturele instelling? Dan kun je met jouw vragen terecht via [email protected].

Kom je toch niet uit? Maatwerk is soms mogelijk

Als je niet in aanmerking komt of er echt niet uitkomt met bovenstaande mogelijkheden dan kun je voor een maatwerkgesprek terecht bij Goed Geregeld Arnhem. De medewerkers van Goed Geregeld zullen jouw situatie beoordelen. Mogelijk kunnen zij een tegemoetkoming voor de gestegen energielasten aanvragen bij de gemeente. Dit geldt ook voor studenten jonger dan 27 jaar.
Goed Geregeld Arnhem helpt jou ook bij al jouw overige vragen over geld, als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt om zaken te regelen of als je wilt weten op welke andere voorzieningen je nog meer misschien recht hebt. Je kunt naar een van de open spreekuren gaan of bel voor een afspraak met 026-3127999. Kijk voor meer informatie op www.ggarnhem.nl. Er zijn 7 GGA loketten in De Laar, Klarendal, Geitenkamp, Malburgen, Het Broek, Elderveld en Immerloo.

Hulp bij geldzorgen: wijkcoach

Via het sociale wijkteam kan een coach jou helpen weer overzicht in jouw financiën te krijgen. Je kunt een afspraak maken met een wijkcoach via www.wijkteamsarnhem.nl of bellen met 088-2260000.
Marieke, schuldhulpverlener bij een van de wijkteams, vertelt in de volgende video wat zij kan betekenen voor inwoners met geldproblemen.Video wijkcoach.

Jongeren en geld

Ben je jonger dan 27 jaar? Is je inkomen gedaald of ben je je (bij)baan kwijt en wil je weten waar je recht op hebt? Met al je geldvragen, geldzorgen of schulden kun je terecht bij Opr€cht. Je kunt bellen of appen via 06-49140283 of mailen naar [email protected].
Wil je meer weten over hoe het eerste contact met Opr€cht eruitziet? Bekijk de video waarin Jaouad je laat zien hoe Opr€cht kan helpen.

De GelrePas

Met een laag inkomen kun je mogelijk ook de Gelrepas aanvragen. Op de pas staat jouw eigen tegoed (geld). Het tegoed kun je besteden aan sportkleding, schoolspullen maar ook kosten voor de dierenarts of het meedoen aan activiteiten. Vraag de GelrePas aan als je hiervoor in aanmerking komt.

Slim besparen op jouw energierekening

Om de kosten van het levensonderhoud te verlagen is het verstandig op jouw energiegebruik te besparen. De gemeente helpt Arnhemmers met een laag inkomen met energie besparen. Dat kan honderden euro’s schelen per jaar. Een energiecoach van de Energiebank regio Arnhem helpt jou gratis met bespaartips en advies en plaatst bespaarproducten in jouw woning ter waarde van €100. De gemeente betaalt de energiebesparende producten, dus het kost niks. Afspraak maken? Kijk op www.arnhemaan.nl/energiecoach.
Op www.arnhemaan.nl/aandeslag staan ook handige tips voor energiebesparing.
In de eerste weken van oktober zullen ook de Arnhemse bouwmarkten hun energiebesparende producten extra onder de aandacht brengen. Op zaterdag 15 oktober zijn er diverse aanvullende acties in de bouwmarkt en kan je tips en adviezen krijgen van een energiecoach. Kom dus zaterdag 15 oktober naar de bouwmarkt en kijk op www.arnhemaan.nl/aandeslag als je meer wilt weten over de actie ‘Arnhem Aan de Slag’.

Voedselbank Arnhem

Heb je te weinig geld om eten te kopen? Dan kun je mogelijk een voedselpakket van de voedselbank krijgen. Dat gaat altijd via een hulpverlener, zoals een wijkcoach. Kijk voor meer informatie op de website van Voedselbank Arnhem.

Ophaalpunt menstruatieproducten

In samenwerking met Voedselbank Arnhem kunnen mensen die menstrueren en zelf geen tampons of maandverband kunnen kopen, deze gratis krijgen op verschillende plekken in de stad. Bekijk het overzicht van afhaalpunten voor menstruatieproducten.

Kledingbank Arnhem

Stichting Kledingbank Arnhem en omgeving geeft goede bruikbare kleding aan mensen die het hard nodig hebben, maar het zelf niet (meer) kunnen betalen. Zo leveren ze een bijdrage aan de armoedebestrijding in Arnhem en omgeving en wordt verspilling voorkomen door gebruikte kleding te hergebruiken.

De Speelgoedbank

Heb je te weinig geld om speelgoed te kopen voor jouw kinderen? Ga dan eens langs bij Speelstoet. In de speelgoedwinkels van Speelstoet kunnen kinderen zelf hun speelgoed uitzoeken zonder dat het afgerekend hoeft te worden. Er zijn verschillende locaties in Arnhem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen