Volautomatische parkeercontrole met scanauto

Foto: CDA autoblog

De Arnhemse politie gaat door middel van een scanauto controleren of straatparkeerders betaald hebben voor hun parkeerplek. Door de inzet van de scanauto zullen meer mensen gaan betalen om te parkeren.

Ook leidt het tot minder fraude met gehandicaptenparkeerkaarten, zo blijkt uit ervaringen met scanauto’s in andere steden. De scanauto kan immers dagelijks veel meer auto’s controleren.

Scant kentekens automatisch en controleert of er betaald is

De elektrische scanauto rijdt door de straten waar betaald parkeren geldt of waar alleen met een vergunning geparkeerd mag worden. De auto scant de kentekens automatisch en controleert in het nationaal parkeer register of er betaald is. Deze manier van controleren wordt nu ook al toegepast, maar dan handmatig met behulp van een handcomputer.

Controle op kenteken

Om de parkeercontrole volledig automatisch te kunnen doen, is het nodig dat het kenteken van de parkeerder wordt geregistreerd. Alleen dan kan via het centrale register worden gecontroleerd of er is betaald. Op dit moment is van 95 procent van alle auto’s waar het om gaat het kenteken geregistreerd. Omdat er sprake is van een digitale parkeervergunning of digitale gehandicaptenparkeerkaart of omdat de parkeerder gebruik maakt van een parkeerapp. Slechts 5 procent koopt nog een kaartje aan de parkeerautomaat, waarbij nu nog geen kenteken hoeft te worden ingevoerd. Dit voorstel betekent dat straks van elke parkeerder het kenteken nodig is.

Minder fraude met gehandicaptenparkeerkaarten

Ook de gehandicaptenparkeerkaart wordt gedigitaliseerd en(landelijk) aan een kenteken gekoppeld. Daarvoor wordt het minder aantrekkelijk om ze te stelen. Daarmee voorkomen we fraude en lopen gebruikers van deze kaarten minder risico op auto-inbraken. Gehandicaptenparkeerkaarten zijn populair bij het dievengilde, omdat je er gratis mee kunt parkeren op gereserveerde parkeerplaatsen.

Scanauto al eerder voorgesteld

Al in 2018 vertelden het toenmalige CDA raadslid Henk Montfroo: “De Scanauto rijdt langs alle geparkeerde auto’s en kan bekijken of een auto verkeerd geparkeerd staat of ├╝berhaupt niet betaald heeft. Als dan handhavers op scooters daar vervolgens heen gaan, kan worden geconcludeerd of deze persoon net aan het betalen was of dat er inderdaad niet betaald is. Dit werkt goed in andere steden.”

Privacy

De scanauto is operationeel tussen 9.00 en 23.00 uur, zeven dagen in de week. Zo worden circa 4500 straatparkeerplaatsen meerdere keren per dag gecontroleerd. Deze manier van parkeercontrole voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van de privacy. Zo worden kentekens van auto’s die betaald hebben binnen 48 uur na controle vernietigd. Kentekens van overtreders worden bewaard zolang de afhandeling van een eventueel bezwaar en beroep duurt.
Meer over parkeren op straat en waar de scanauto gaat controleren.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden