Gemeente wil met Armoedeagenda armoede terugdringen

Foto: Pixabay

De gemeente wil langdurige armoede bij haar inwoners voorkomen en beperken. Met als doel dat alle Arnhemmers in de toekomst hun financiën op orde hebben.

Dat zijn de ambities die de kern vormen van het raadsvoorstel Armoedeagenda, dat het college 2 juli naar de gemeenteraad stuurde.

Geen Arnhemmers in armoede

De inzet is om Arnhemmers te helpen zodat ze zelfstandig en langdurig een beter bestaan kunnen opbouwen. Voor zichzelf en voor hun kinderen. Daarnaast biedt de gemeente een vangnet voor mensen die dat echt niet (meer) lukt. In deze Armoedeagenda staat op welke manier en met welke acties gemeente Arnhem dat wil bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door het verlagen van vaste lasten en het verlagen van de energierekening. En door de toegang tot gemeentelijke inkomensondersteuning makkelijker te maken of door diverse bestaande regelingen meer op maat in te zetten. De gemeente moderniseert de GelrePas ook en laat die beter aansluiten op de behoefte van haar inwoners. Het zijn slechts enkele voorbeelden van acties die de gemeente inzet. Met als één doel: geen Arnhemmers in armoede.

Sociale uitsluiting

Wie zijn financiële basis op orde heeft, maakt zich ook minder ongerust over de toekomst. Ook staat  die veel meer open om ook aan een nieuw perspectief te werken. Wethouder armoedebeleid Ronald Paping: “Maar armoede is meer dan geen geld hebben. Armoede betekent vaak niet meer mee kunnen doen. Met sporten, met evenementen, met de buurt. Armoede zorgt voor veel problemen, van stress tot sociale uitsluiting. Het is een negatieve spiraal waaraan het lastig is je te ontworstelen.”

Inwoners ondersteunen

Arnhem kent een ruimhartig pakket aan inkomensondersteunende regelingen. “Wij zorgen voor mensen die onze zorg nodig hebben,” aldus Paping. “Armoede bestrijd je echter niet alleen met geld, maar ook door mensen te ondersteunen en de mogelijkheden te bieden uit de armoedesituatie te komen. Daar zetten we met deze agenda vol op in. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze partners in de stad.”

Nieuwe GelrePas

Speciale aandacht is er voor generatiearmoede. Wie opgroeit in een gezin waar structureel te weinig geld is, komt zelf vaak ook in zo’n situatie terecht. Naast diverse regelingen biedt de vernieuwde GelrePas hier uitkomst. De GelrePas is helemaal digitaal en biedt straks juist voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën meer mogelijkheden en activiteiten. HIerdoor kunnen zij veel beter mee doen met de rest. Het is de bedoeling dat de vernieuwde GelrePas vanaf 1 januari 2021 beschikbaar wordt.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden