Koninklijke Onderscheidingen aan Arnhemmers uitgereikt op 2 juli

Foto: Gemeente Arnhem

Arnhemmer Hans van der Ven (66) heeft donderdag 2 juli een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Burgemeester Ahmed Marcouch mocht hem mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook ontvingen 21 andere Arnhemmers een lintje.

Bijzondere verdiensten en waarde voor de samenleving

Hans van der Ven was onder meer Chairman en CEO van Hille & Müller, een dochteronderneming van de Koninklijke Hoogovens Groep. Later ging hij aan de slag als executive director bij MerweOord B.V, de investeringsmaatschappij van Van Oord N.V.. Deze werkzaamheden combineerde hij met een grote maatschappelijke inzet. Zijn grote aantal nevenfuncties getuigen van persoonlijke bijzondere verdiensten en een bijzondere waarde voor de samenleving.

Goede doelen en cultuur

Vanuit de Ondernemingskamer staat de heer Van der Ven ondernemingen bij die in nood verkeren. Onder meer is hij actief als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Witteveen+Bos en voorzitter bij goededoelenstichting DOB TREE. Als lid van de Raad van Toezicht betekende hij veel voor het Van Gogh Museum, Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Catharijneconvent. Dit geldt ook voor Stichting Sparrenberg die zich bezighoudt met ontwikkelingsprojecten.

Sterke schouders

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Wanneer sterke schouders zich bekommeren, ontstaat perspectief. Hun aandacht, en vrijwillige en belangeloze hulp, stuwt op. Dit geldt ook voor de inzet van de heer Van der Ven. Daar mogen wij ons gelukkig mee prijzen, net als de inzet van onze 40.000 Arnhemse vrijwilligers. Want zonder hen zou Arnhem een andere stad zijn.” Marcouch vervolgt: “Ook deze Arnhemmers verdienen een Koninklijke Onderscheiding.”

Koninklijk lintje voor 21 Arnhemmers

Op 2 juli heeft burgemeester Ahmed Marcouch twintig Arnhemmers koninklijk mogen onderscheiden. Zaterdag ontvangt mevrouw Bollen-Steenbergen haar koninklijke onderscheiding in Zorgcentrum Vreedenhoff. Door het coronavirus kon de traditionele lintjesregen op vrijdag 24 april niet doorgaan.

Elkaar in de ogen kijken

Burgemeester Ahmed Marcouch belde toen deze Arnhemmers met het heugelijke bericht dat het de Koning had behaagd hen te onderscheiden. Op 2 juli vond de aangepaste lintjesregen plaats op het Stadhuis, met inachtneming van de coronamaatregelen.
Burgemeester Ahmed Marcouch sprak de Arnhemmers toe: “Gelukkig is er nu iets meer ruimte. Ik vind het heel fijn dat wij met een gepaste afstand weer bij elkaar kunnen zijn. Wij kunnen elkaar in de ogen kijken, en dit bijzondere moment samen vieren.”

‘Maar het is toch zó normaal?’

Marcouch vertelde: “Wat ik u 24 april aan de telefoon allen hoorde zeggen over uw vrijwilligerswerk, was: ‘Maar het is toch zó normaal?’ Dat is het mooie ervan, dat het gewoon is voor u. Ik geef u daarin gelijk, zeker voor Arnhem, dat met 40.000 vrijwilligers in de mooie lijstjes van Nederland staat. Want wij blinken uit in zorg voor elkaar. En wanneer onze sterke Arnhemse schouders zich om elkaar bekommeren, dan ontstaat er perspectief en groeien anderen.”

Jarenlang al een vast anker

“Maar zo gewoon als het voor u is, en het Arnhem maakt tot de speciale stad waarin wij alledaags samenleven met dit gemeengoed, zo belangrijk is het ook om dit te blijven zien, én te blijven waarderen. Want vaak bent u jarenlang al een vast anker. Daar mogen wij ons gelukkig mee prijzen. Zonder uw belangeloze inzet en medemenselijkheid zou Arnhem een andere stad zijn. Daarvoor wil ik u allen vanuit de grond van mijn hart bedanken,” aldus de burgemeester.

Zeventien benoemd tot Lid in orde van Oranje-Nassau

 • ·         Dinie Takke-Kamperman
 • ·         Grietje Wieringa-Moorman
 • ·         Hans Egging
 • ·         Henk de Hoop
 • ·         Henk Wouters
 • ·         Herman Boesveld
 • ·         Ineke Nengerman-Witjes
 • ·         Joke Wolters-Hamelink
 • ·         Nellie Markus
 • ·         Paul Cremers
 • ·         Rieky van Elk
 • ·         Rob Minnen
 • ·         Ton Welling
 • ·         Willem Pelkman
 • ·         Wilma Filippo
 • ·         Yvonne de Heus
 • ·         Jantje Bollen-Steenbergen (ontvangt de KO zaterdag)

Vier tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau

Dat waren Jacques Hermans, Jan Trooster, Nevzat Cingoz en Tonnie van den Herik.
Ken je iemand die ook deze erkenning verdient? Meer informatie over een koninklijke onderscheiding staat op: www.arnhem.nl/koninklijke-onderscheidingen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden