Koninklijke Onderscheiding voor Arnhemse zwemvrijwilligsters

(links Filippo rechts Heus)
Foto: ZVO

Wilma Filippo (1957) en Yvonne Heus – Kloos (1962) kregen vanochtend een telefoontje van burgemeester Ahmed Marcouch. De boodschap luidde dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De twee Arnhemse zwemliefhebbers zijn allebei 22 jaar actief in het Elster verenigingsleven.

Aan de wieg van ZVO

Tussen 1998 en 2010 waren Filippo en Heus – Kloos nauw betrokken bij de Elster Zwem en Polo Club. Allebei waren ze zweminstructeur, organiseerden zwemwedstrijden en deden secretariaatswerk. Heus – Kloos was in die tijd ook bestuurslid. Beide dames stonden aan de wieg van Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) die in 2010 is opgericht en morgen tien jaar bestaat. Vanaf dag een zijn de soulmates actief in het bestuur. Vandaag zou het jubileum groots worden gevierd, maar dat gaat door corona niet door.

Wilma Filippo

Wilma Filippo doet zo’n twintig uur per week vrijwilligerswerk voor ZVO. Zij heeft technische zaken in haar portefeuille, werft nieuwe instructeurs, coördineert hun opleiding en fungeert als hoofdtrainer van de afdeling zwemvaardigheid. Daarnaast is ze zweminstructeur voor het diplomazwemmen en het wedstrijdzwemmen. Ook geeft zij zwemles aan kinderen met een beperking.

Yvonne Heus – Kloos

Yvonne Heus – Kloos zet zich zo’n 22 uur per week vrijwillig in. Ze heeft de bestuursportefeuille zwemvaardigheid. Daarnaast coördineert zij de officials, is ze wedstrijdofficial en verzorgt zij de administratieve verwerking van de wedstrijdresultaten. Ook is ze coach en zweminstructeur voor het elementair zwemmen en het wedstrijdzwemmen. Verder werft zij de vrijwilligers en stuurt hen aan.Koninklijke Onderscheiding

Wedstrijden en zwemkampen

Filippo en Heus – Kloos zetten zich allebei in voor een samenwerking met de praktijkschool Apeldoorn om moeilijk lerende kinderen alsnog hun zwemdiploma te laten halen. Ook organiseren ze mede de wedstrijden, het zwemkamp en gezelligheidsactiviteiten.

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Zij waren heel blij en ik ook. Het is normaal, zeggen deze gouden vrouwen uit Arnhem er wel meteen bij door de telefoon, zoals vrijwel alle vrijwilligers doen. Zij hebben gelijk, zeker voor Arnhem, dat met 40.000 vrijwilligers in de mooie lijstjes van Nederland staat. Dat is het mooie ervan, dat het gewoon is. Bijzonder is dat zij al 22 jaar de vaste ankers zijn op één post: ZwemVerenigng Overbetuwe. Op bestuursfuncties intussen, halve banen en onbezoldigd. Wat een ervaring zit bij deze vrouwen, ik wil hier alles van weten en hoop hen snel te kunnen zien.” In deze periode van corona kan burgemeester Marcouch de versierselen niet persoonlijk opspelden. Dit gebeurt op een later moment.

Aanmelden

Wil je zelf ook iemand aanmelden voor een koninklijke onderscheiding? Doe dit dan voor 1 juni. Meer informatie vind je op www.arnhem.nl/koninklijke-onderscheidingen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden