Praktische Zaken voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties

Foto: Praktische Zaken

Sinds een jaar kunnen Arnhemmers een beroep doen op Praktische Zaken. Zij kunnen daar terecht met hulpvragen bij hun burgerinitiatief of vrijwilligersorganisatie.

Voor al het andere organisatorische waar zij tegenaan lopen, kunnen zij tips, advies en passende oplossingen vinden bij Praktische Zaken.

Initiatief van burgers

Inwoners besteden hun tijd en energie het liefst aan datgene waarvoor zij hun initiatief begonnen zijn, want daar zijn ze goed in. Praktische Zaken is een initiatief van Arnhemse burgers en wordt gefinancierd door de Gemeente Arnhem. De gemeente ondersteunt waar mogelijk bewoners- en vrijwilligersinitiatieven. Die heeft Praktische Zaken mede gefinancierd, om initiatiefnemers te ontlasten. Antwoorden op bijvoorbeeld ARBO of juridische vragen vonden inwoners eerder niet bij bestaande organisaties in Arnhem.
Door burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties met goede ondersteuning het zo veel mogelijk makkelijker te maken, hebben zij een grotere kans van slagen. Bovendien, geld en energie worden bespaard.

Adviseurs

Praktische Zaken geeft inzicht in de inhoudelijke en financiële consequenties aan Arnhemmers met hun initiatieven. Dé helpende handen bij bedrijfsvoering voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties zijn Rob Wieten (weet veel over financiën), Rob van Sprang (weet veel over veiligheid en risico’s) en Annet Elzinga (weet veel over communicatie). Zij zijn namelijk de drie kwartiermakers.

Praktische Zaken ontwikkelt methode

De adviseurs van Praktische Zaken hebben het afgelopen jaar al vele Arnhemmers op weg geholpen met zaken waar oplossingen voor werden gezocht. Zo ontwikkelt het initiatief een methode voor (groeiende) vrijwilligersorganisaties of burgerinitiatieven voor wie het best een uitdaging kan zijn om de financiële administratie op orde te krijgen. En het organiseert regelmatig een inloop voor vragen van deze organisaties en initiatieven op dit gebied.

Communicatie Lab

Iedere laatste vrijdag van maand organiseert Praktische Zaken een Communicatie Lab. Daar kunnen Arnhemmers terecht voor ondersteuning bij PR zaken. Voor folders, sociale media of nieuwsbrief kun je daar laten inspireren of adviseren. Misschien kun je horen en zien hoe andere burgerinitiatieven hun communicatie organiseren. In het Communicatie Lab komen tips en ondersteuning altijd tot een concreet resultaat waar je direct iets aan hebt.

Geen vaste locatie

De kwartiermakers van Praktische Zaken hebben geen vaste locatie. Zij ontmoeten elkaar regelmatig op plekken als Buro MLBRGN aan de Akkerwindestraat. Of bij DAZO 125 aan de Spijkerstraat of Geniet in de Weerd aan de Weerdjesstraat. Daar koppelen zij vragen vanuit de stad aan elkaar en ontwikkelen praktische oplossingen om de initiatieven verder te helpen. Ook bedenken zij maatwerk voor hulpvragen.

Fictief loket

In Arnhem zijn al langer zowel de Adviesbrigade (biedt ondersteuning aan besturen van vrijwilligersorganisaties) als De Ideeënmakelaars (denken mee in de kiemfase van een burgerinitiatief) actief. Zij werken ondertussen intensief samen met Praktische Zaken. Daarmee vormen zij één fictief loket voor alle vragen van burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties.
Praktische Zaken is bereikbaar online of via 026 2340 111.
Je kunt ook mailen naar [email protected]

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden