Staatssecretaris van Ark op werkbezoek bij Intratuin

Foto: Gemeente Arnhem

Op maandag 20 januari bracht staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een werkbezoek aan de arbeidsmarktregio Midden Gelderland. Zij was te gast bij Intratuin Arnhem.

Deze Intratuin is eigendom van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor en draait vrijwel volledig dankzij de inzet van medewerkers en stagiairs met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Voorbeelden uit de praktijk

De staatssecretaris kwam op eigen verzoek naar de regio om zich te voeden met voorbeelden uit de praktijk en om te zien wat landelijk beleid in de praktijk betekent. Tijdens een rondleiding door Intratuin werd Van Ark geïnformeerd over diverse actuele onderwerpen en projecten uit de arbeidsmarktregio. Na afloop toonde Van Ark zich onder indruk: “Ik zie dat het in deze regio heel goed lukt om samen te werken, dat blijkt ook uit de cijfers. De regio loopt voor in de uitvoering van de banenafspraak. Alle betrokken partijen hebben heel scherp voor ogen wie de mensen zijn waar ze het voor doen. En die aandacht is waar het om gaat.”

Constructieve focus op samenwerking

Van Ark werd ontvangen door Marcel Hielkema (bestuurder Scalabor), Martien Louwers (wethouder gemeente Arnhem en tevens voorzitter van het Regionaal Werkbedrijf) en Ronald Haverkamp (wethouder gemeente Rheden en voorzitter van het Regionaal Portefeuillehoudersoverleg). Ook werkgevers en andere organisaties waren vertegenwoordigd bij het werkbezoek. Hieruit kwam eens te meer duidelijk naar voren de constructieve focus op samenwerking.

Branchegerichte ontwikkeltrajecten

Werkgevers uit de zorgsector en de schoonmaak presenteerden de branchetrajecten die zij samen met Rijn IJssel en Scalabor gestart zijn. Deze trajecten bieden een opleiding en een baangarantie bij gebleken geschiktheid. Uniek aan deze aanpak is dat de sector gezamenlijk 110 banen garandeert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Combinatiefunctionarissen als brug tussen school en werk

De Onderwijsspecialisten presenteerden de combinatiefunctionarissen. Deze begeleiden jongeren naar een toekomstige werkplek. De combinatiefunctionaris zorgt er samen met het werkgeversservicepunt, de gemeente en de werkgever voor dat de overgang van onderwijs naar een duurzame werkplek soepel verloopt.

Wet arbeid in balans helpt niet iedereen

Tevens vroeg de regio aandacht voor de mogelijke negatieve effecten van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans op werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Door de nieuwe wet staat detacheren onder druk. In de praktijk blijkt dat werkgevers daar bij deze doelgroep minder snel toe over gaan omdat zij nog risico’s zien.

Samen voor een Baan

Ook kreeg Van Ark informatie over het regionale werkgeversservicepunt en over de gestructureerde wijze waarop de regio zichzelf blijft verbeteren bij de bemiddeling van werkzoekenden. Als afsluiting was er de lancering van de nieuwe regio-brede campagne ‘Samen voor een Baan’. Deze is bedoeld om nog meer ontmoetingen te creëren tussen werkgevers en werkzoekenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen