Arnhem zet vol in op elektrische trolleybussen

Foto: wikipedia

Trolleystad Arnhem wil duurzaam openbaar vervoer, volledige toegankelijkheid in de bussen voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking, een gezinstarief en speciale buslijnen van en naar kantorengebieden en P+R locaties.

Deze en meer wensen legt de gemeente Arnhem neer bij de Provincie Gelderland voor de nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio Rijn-Waal.

Verder verduurzamen

De provincie Gelderland heeft het al langer over het belang van duurzaam OV in de regio. Arnhem wil een volledig zero emissie-busconcessie aanbieden in 2023. Burgemeester Ahmed Marcouch liet weten trots te zijn op de trolley-infrastructuur in Arnhem, waardoor het nu mogelijk is om het OV nog verder te verduurzamen. “De bus is niet alleen goed voor passagiers, maar ook voor mensen die de bus helemaal niet nemen, vanwege de schone lucht.”

Trolley 2.0-bussen

Het idee van een trolleybus die los kan rijden van de bovenleiding werd jaren geleden al bedacht en de introductie hiervan werd al meerdere malen aangekondigd. Er zijn nu al twee trolley 2.0-bussen in Arnhem. Kiepe Electric heeft daarvoor twee bestaande HESS-trolleybussen omgebouwd en ze uitgerust met een accupakket.
Directeur bij Breng-moeder Hermes, Juul van Hout, roemde de innovativiteit van de trolleybus 2.0 en de samenwerking met verschillende partijen, zoals Kiepe Electric en Euregio die hiervoor de fondsen beschikbaar heeft gesteld. “We zijn altijd aan de weg blijven timmeren met nieuwe stappen op het gebied van duurzaamheid. We zijn heel blij dat we dit project met een aantal partners tot leven hebben kunnen brengen.”

Europese proeftuin

“Het voordeel van de trolleybus 2.0 is dat de bus de batterij kan opladen tijdens het rijden onder de Arnhemse bovenleiding. De bus hoeft niet om de zoveel kilometer stil te staan om de batterij op te laden, zoals een elektrische auto. Als we nog iets verder willen rijden zal het trolleynet met enkele kilometers per traject uitgebreid moeten worden,” aldus Hans Aldenkamp, projectleider namens openbaar vervoersbedrijven Breng en Hermes, in De Gelderlander.

Schoonste OV van Nederland

Er rijden natuurlijk al jarenlang trolleybussen door Arnhem, maar de trolley 2.0 moet de omslag naar zero emissie in de hand werken. “Onze regio heeft al jaren het schoonste OV van Nederland,” zegt de Arnhemse wethouder Geert Ritsema. “Met deze stap kunnen we ons vervoer nog schoner maken en wordt Arnhem een Europese proeftuin voor elektrisch OV. Dat past bij onze stad.” Wanneer de trolleybussen los kunnen rijden van de bovenleiding, kunnen ze ook in de streek worden ingezet.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden