112

Tips en trucs in de Week van de Veiligheid

Foto: Gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem, de politie, brandweer en teams leefomgeving grijpen komende week de Week van de Veiligheid aan om te laten zien hoe zij door samen te werken inbrekers en overvallers vóór zijn.

Hun successen boeken zij dankzij alerte bewoners die zich beveiligen, aangifte doen en getuigen.

In het Stadhuis worden donderdag 10 oktober om 14 uur 65-plussers uit het centrum, Sonsbeek en Arnhemse Broek ontvangen, die zich laten bijscholen over veilig wonen, babbeltrucs, brandpreventie en slachtofferhulp door de politie, brandweer, Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) en de gemeente.

Waarschuwingsbord en extra controles

De politie gaat in de Week van de Veiligheid in Arnhem extra controleren op de heling van gestolen voorwerpen, waaronder gestolen fietsen. Ook op de fietsverlichting wordt extra gecontroleerd. Het team leefomgeving van de gemeente Arnhem plaatst samen met de wijkagent tekstborden, die waarschuwen tegen inbraak. De borden komen op locaties waar veel wordt ingebroken, zodat bewoners extra opletten.
De afname van inbraken is voor een groot deel te danken aan mensen die hun huis steeds beter beveiligen, aan oplettende buurtgenoten die boevengedrag herkennen en aan slachtoffers die zo gedetailleerd mogelijk aangifte doen.

Nieuwe bedreiging

Burgemeester Marcouch: “Er is in Arnhem nog veel te winnen. Als stad die zich verbetert, maar met veiligheid toch nog pijnlijk diep onder het landelijke gemiddelde zit. En dan zien wij ook nog nieuwe methoden opkomen om mensen te beroven van hun huis en haard. Zoals het binnendringen via babbeltrucs aan de deur en op de computer.”

Intussen maakt Marcouch zich op om ook de nieuwe bedreigingen voor Arnhem van de groeiende georganiseerde misdaad onder controle te krijgen. Dit met zijn pleidooi naar Den Haag om te investeren in goed opgeleide rechercheurs en experts die drugscriminelen opsporen, die crimineel vergaarde bezittingen vaker en sneller afpakken. Ook dringt hij aan op het besef bij druggebruikers, dat achter hun gebruik een forse criminele wereld schuil gaat (liquidaties, afpersingen). Dit besef zou bij gewetensvolle gebruikers de feestvreugde al flink moeten verlagen.

#WvdV

Op social media deelt gemeente Arnhem komende week video’s van mensen die zich inzetten om Arnhem veilig te houden, waaronder die over de samenwerking tussen gemeente, brandweer, politie en team leefomgeving. Team handhaving neemt in de Week van de Veiligheid het gemeentelijke Instagramaccount over.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden