Dinsdag 20 augustus in het Colofon: 'Van Grebbelinie tot Slag om Arnhem'

16 aug 2024, 9:00 1940-1945
niek nelissen1

Op dinsdagavond 20 augustus presenteert Niek Nelissen zijn boek 'Van Grebbelinie tot Slag om Arnhem. Het oorlogsverhaal van Henk Nelissen en Els Kerkhoffs'.

Nelissen schreef het verhaal op van zijn ouders, twee doodgewone Arnhemmers die ‘de pech hadden tijdens de bezetting vaak in penibele situaties terecht te komen’. Een Arnhems verhaal, opgetekend door een Arnhemse auteur. Wethouder Bob Roelofs neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Biografie Niek Nelissen

Niek Nelissen (1952) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Van 1978 tot 2016 was hij als geschiedenisleraar verbonden aan het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Daarnaast was hij werkzaam als muziekjournalist voor enkele muziektijdschriften en dagblad De Gelderlander. Hij schreef een groot aantal artikelen over belangrijke dirigenten. In 2009 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op de biografie van de dirigent en componist Willem van Otterloo. Vijf jaar later publiceerde hij een boek over Bernard Haitink. In 2021 verscheen zijn geschiedenis van het Stedelijk Gymnasium Arnhem.

Over het boek

Het oorlogsverhaal van Henk Nelissen (1914-1986) en Els Kerkhoffs (1912-1989) is er een van doodgewone Nederlanders, die de pech hadden tijdens de bezetting vaak in penibele situaties terecht te komen. Zij leerden elkaar kennen in Veenendaal, waar Henk in mei 1940 vocht aan de Grebbelinie. In 1941 trouwden zij in Arnhem. Bij het uitbreken van de Slag om Arnhem woonden zij pal naast de zuidelijke oprit van de Rijnbrug. Zij vluchtten naar Huissen, waar zij getuige waren van het bombardement van 2 oktober 1944. Als evacués liepen zij door het inmiddels verboden oorlogsgebied Arnhem naar Amsterdam, waar zij de Hongerwinter meemaakten. In januari 1945 is Henk bij een razzia opgepakt voor de Arbeitseinsatz, maar hij wist te ontsnappen. Na lange voettochten door Nederland keerden zij in juni 1945 terug bij hun inmiddels leeggeplunderde huis in Arnhem-Zuid.

Het idee om te schrijven

In 1959 ging Els  Kerkhoffs korte tijd in op het verzoek van haar kinderen: ‘Hè mam, vertel nog eens over de oorlog.’ Er volgde dan een spannend verhaal. Zoon Niek luisterde als zevenjarige ademloos toe. Ruim zes decennia later maakte hij een studie van de oorlogsbelevenissen van zijn ouders. Hij dook in het familiearchief, dat meer herinneringen bleek te bevatten dan hij had durven hopen, en vond in andere archieven aanvullend materiaal. Op basis daarvan maakte hij deze reconstructie.